Endoskopi

Hur går det till och varför görs undersökningen?

Hur går det till och varför görs undersökningen?

Endoskopi innebär att man med ett särskilt instrument kan titta in i kroppens organ och hålrum och med blotta ögat se hur de ser ut från insidan. 

Fakta

  • Metoden används vanligtvis vid undersökning av mag- tarmkanalen, luftrör eller slida.
  • En videokamera i änden på den böjliga slangen ger högkvalitativa bilder på en tv-skärm.
  • Man kan ta vävnadsprover, biopsier, med hjälp av endoskopi.

Hur går endoskopi till?

Den enklaste metoden är att använda ett rakt, stelt rör med en ljuskälla utifrån. Endoskopet kan ha en lins som förstorar. Metoden används vanligtvis vid undersökning av mag- tarmkanalen, luftrör eller slida.

Vid undersökning av till exempel knä eller bukhåla används ett rakt, smalt, stelt instrument som har ett inbyggt linssystem och med en ljuskälla utifrån.

Den tekniskt mest avancerade metoden är när ljus och bild skickas genom en böjlig slang med fiberoptik. Slangen innehåller en mängd mycket tunna glasfibertrådar som leder ljuset från en lampa utanför kroppen till spetsen på slangen, där linser och prismor sprider ljuset inuti kroppen.

Undersökaren för in slangen genom en kroppsöppning, mun eller ändtarm. Den manövreras sedan med reglage för att titta ”runt om” i det område som ska undersökas. En videokamera i änden på den böjliga slangen ger högkvalitativa bilder på en tv-skärm som undersökaren kan studera.

Kamera eller ultraljud kan då vägleda läkaren så att provet blir så representativt som möjligt. 

En del av instrumenten innehåller en ultraljudsapparat i änden, vilken kan ge ytterligare information om tumörer som befinner sig lite djupare i vävnaden och som inte ses direkt med videokameran.

Med endoskopi kan vävnadsprover tas, biopsier, med nål via instrumentet. Kamera eller ultraljud kan då vägleda läkaren så att provet blir så representativt som möjligt. 

Vart ska jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller mejla oss genom att klicka här


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.