Den som är partner påverkas också av cancern och det kan vara svårt att våga närma sig och visa ömhet.
Rädslan att göra illa eller att känna sig osäker på om en kram eller kyss kan uppfattas som kravfyllt, och att det finns en förväntan på mer sex, som till exempel samlag.
Behov av närhet och bekräftelse på att det finns en attraktion i relationen ökar för många, men det kan vara svårt att prata om sina behov.
Det är en helt ny situation som är fylld av många känslor och tankar och det är viktigt att ha en fungerande kommunikation med varandra. Även närstående har rätt till stöd från sjukvården
Att ge och ta emot
Närheten till varandra kan stärkas när den ena börjar berätta för sin partner vad som är viktigt i relationen och sen ber sin partner berätta vad som är viktigt för hen. Det är bra att ta tid tillsammans för att prova sig fram till det som kan ge en känsla av sexuellt välbefinnande.
Låt allt få ta tid och var inte rädda för att prova något nytt.
Ett sätt kan vara att turas om med att en ger beröring och den andra tar emot. Ibland kan det vara skönt att få vara passiv och slippa känna prestationskrav utan bara fokusera på sitt eget välbefinnande.
Ibland kan det vara bra att ge beröring utan att ställa krav på att få något tillbaka.
Låt allt få ta tid och var inte rädda för att prova nytt eller att inte lyckas helt och hållet. Om något gör ont eller känns fel, säg till och välj bort det som inte känns bra.
Be om hjälp om ni har svårt att hitta närheten till varandra. Ibland kan några samtal med till exempel kurator, sexolog eller psykolog göra stor skillnad.
Fertilitet
Om cancerbehandlingen minskar eller förhindrar möjligheten att få barn så kan sexualiteten och självbilden påverkas, även hos dem som kanske inte planerat fler barn.
Ibland känns sorgen tung över det som förlorats och det behövs stöd för att kunna landa i den nya situationen.
Om behandlingen riskerar att skada fertiliteten så kan det finnas olika metoder för att öka möjligheten att få barn i framtiden.
Allt beror på vilken cancersjukdom en har drabbats av, vilken behandling som behövs och hur fort den måste påbörjas.
Det är viktigt att så tidigt som möjligt få all information om vilka fertilitetsbevarande möjligheter som finns, även om det aldrig går att få några garantier.
Tveka inte att fråga den behandlande läkaren om allt du undrar över.
Smärta
Sex ska kännas njutningsfullt och ge en känsla av välbefinnande. Det ska inte orsaka smärta på ett sätt som inte är självvalt.
När sexuella handlingar som tidigare var källor till njutning upplevs plågsamt så påverkas vi.
Rädslan kan skapa tankar som säger att det inte är någon idé att ens försöka. Det är inte ovanligt att tappa lusten, men erfarenhet visar att det finns möjligheter att kunna njuta igen och det är bra att söka hjälp så tidigt som möjligt.
När munnen far illa
För de personer som upplever kyssen eller oralsex som källor till njutning kan det upplevas som en stor förlust när den förmågan och möjligheten förändras eller försvinner.
Att tappa smak, få blåsor eller svampangrepp, att uppleva smärta, torrhet eller få en minskad förmåga att röra mun, läppar och tunga är några komplikationer som kan uppstå.
Sjukvården kan ofta erbjuda olika behandlingar som kan hjälpa eller lindra.
Underlivet generellt
Underlivet är den nedre delen av bålen där könsorgan, tarm, anus, urinblåsa och urinrör finns. Det är en plats som har betydelse i sexlivet för många.
Efter operation eller strålbehandling i underlivet och även med medicinska behandlingar så kan nerver skadas och känsligheten påverkas. Även blodförsörjningen till flera delar i underlivet kan påverkas.
Hudskador med smärta, klåda, blåsor, sprickor är andra biverkningar som kan uppstå som en följd av behandlingar.
Många biverkningar försvinner med tiden när kroppen läker och under tiden finns möjlighet till olika behandlingar som lindrar.
Vagina och vulva
Vaginan behöver vara fuktig för att slidväggarna ska må bra och ha förmågan att tänja ut sig vid till exempel omslutande sex och i samband med gynekologiska undersökningar.
Även klitoris förmåga att fyllas med blod är en del som påverkar vaginans välbefinnande. Vulvan, precis som resten av huden, behöver vara mjuk och smidig.
Behandling med salvor och smärtlindring kan behövas.
Strålbehandling, operation, cytostatika och hormonellbehandling är tuffa behandlingar som kan påverka slidan på olika sätt.
Flytning från livmoderhalskanalen och lubrikation från slidväggarna kan minska och orsaka torrhet.
Väggarna kan bli tunna och sköra och sår kan uppstå. Som en följd av strålbehandling mot bäckenområdet finns risk för sammanväxningar.
Slidan kan få en förändrad vinkel om ändtarmen eller urinblåsa opereras bort.
Även klitoris förmåga att få erektion kan minska men det finns olika sätt att bevara så mycket av förmågan som möjligt.
Vulvan kan bli torr och sårig och behandling med salvor och smärtlindring kan behövas.