Webbinarium: Nutrition vid cancerbehandling

Den 11 mars 2021 anordnade vi en heldag med föreläsningar om kost under och efter cancerbehandling. Webbinariet riktade sig i första hand till personal inom vården som möter patienter med cancer. 

Frågorna om vilken mat som är den bästa för personer med cancer är många och budskapen motstridiga. Det kan leda till onödig oro och hälsorisker för patienten.

Vi fokuserar på nutrition under och efter cancerbehandling, för att reda ut vad forskningen säger och sticka hål på de vanligaste myterna.

Titta på föreläsningarna

1. Nutritionens viktiga roll under cancerbehandling.
Klas Kärre, professor i molekylär immunologi, Karolinska institutet.

2. En patients perspektiv: Matens betydelse för mig.
Olof Reisenfeld.

3. Cancer utan risk för undernäring.
Charlotta Rubin, leg. dietist och folkhälsovetare, Karolinska universitetssjukhuset

4. Cancer och ätsvårigheter.
Karin Jontell, leg. dietist, Akademiska sjukhuset.

5. Alkohol och cancerbehandling.
Sölvi Vejby, onkologisjuksköterska och doktorand, Akademiska sjukhuset.

6. Antioxidanter och cancerbehandling.
Martin Bergö, professor i molekylärmedicin, Göteborg universitet.

7. Alternativ, komplementär och integrativmedicin inom cancervården.
Kathrin Wode, överläkare i onkologi och verksamhetsutvecklare RCC Stockholm Gotland.

8. From Fad Diets to Therapeutic Applications.
Suzanne Dixon, leg. dietist med master i epidemiologi och nutritionsvetenskap (Portland, Oregon, USA).


Föreläsningarna gjordes i samarbete med:

Dietisternas Riksförbund – projektet Mat och Cancer

Nutritionsrådet – Akademiska sjukhuset

Regionalt Cancercentrum (RCC) Mellansverige