Lär känna dina testiklar

Hur går det till och varför görs undersökningen?

Hur går det till och varför görs undersökningen?

Är du man och över 15 år? Håll koll på din kropp! Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre. Därför är det bra om män själva regelbundet undersöker sina testiklar så att eventuella förändringar upptäcks snabbt. 

Granskad av: Jan Zedenius, professor i kirurgi, Karolinska universitetssjukhuset

Fakta

  • Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland yngre män. 
  • Varje år upptäcks cirka 300 nya fall i Sverige. 
  • De allra flesta patienterna botas.

Bestäm dig för en fast tidpunkt varje månad då du känner igenom testiklarna. Passa på när du står i duschen eller tar ett bad. Varmt vatten gör pungen mjuk och lättare att undersöka. Gör din koll när du tvålat in pungen.

  • Låt pungen vila i den ena handen och använd den andra handens tumme och pekfinger.
  • Ta en testikel i taget mellan tummen och pekfingret. Känn grundligt igenom den. På så vis lär du dig snart hur dina testiklar brukar kännas och upptäcker lätt om något förändras.
  • Undersök även bitestiklarna, bakom testiklarna. Bitestiklarna är mjukare.

När bör man söka läkare?

  • Sök läkare om du känner en förhårdnad i testiklarna eller bitestiklarna.
  • Om en testikel blivit större, känns svullen och/eller gör ont är det också dags att söka läkare.
  • Knölar i testiklarna är oftast godartade förändringar, till exempel ofarliga cystor, men vilken typ av förändring det rör sig om kan bara avgöras vid läkarundersökning.
  • Läkare undersöker testiklarna dels genom att känna på dem och dels med hjälp av ultraljud. Om det finns misstanke om cancer kan ytterligare information fås med hjälp av ett vanligt blodprov där halten av så kallade tumörmarkörer mäts. Om misstanken om cancer är stark brukar den sjuka testikeln opereras bort för att få slutgiltig och säker diagnos.

Lär känna dina testiklar i tre steg

Har du koll på testiklarna? Undersök dem en gång i månaden i tre enkla steg. Vi visar hur.

Vad är testikelcancer?

Det finns två typer av testikelcancer. Den ena kallas non-seminom och drabbar främst män i åldrarna 20-25 år. Den form som kallas seminom uppträder oftast i 30-45-årsåldern.

Vid testikelcancer opereras den sjuka testikeln bort. Ibland tas också lymfkörtlar från bäcken och bukhåla bort. Operationen kombineras ofta med cytostatikabehandling och/eller strålbehandling.

Så gott som alla patienter vars tumör är begränsad till testikeln kan botas helt. Även vid spridning till exempelvis lymfkörtlar är behandlingen oftast framgångsrik och nästan alla patienter blir friska.

Behandlingen medför oftast inte sterilitet

Behandlingen medför oftast inte sterilitet. Innan strål- och/eller cytostatikabehandlingen startas erbjuds patienten ofta att man fryser ner sperma för att så långt som möjligt säkra möjligheten till framtida biologiska barn.

Läs mer om testikelcancer

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.