Nyheter
Publicerad
12 okt 2017
Maria Wiklund Karlsson brinner för att stödja kvinnor med bröstcancer. Foto: Sören Andersson.

"Jag jobbar med hjärtat"

Maria Wiklund Karlsson, ordförande för Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm, är nominerad till pris i Stora Eldsjälsgalan.

Du drabbades av bröstcancer för 20 år sedan. Är din sjukdomsbakgrund en hjälp när du stöttar andra drabbade?

– Ja, den ger en bättre förståelse. Jag kan ge trygghet, möta oro, hjälpa och vägleda eftersom jag själv har gått igenom samma sak. Jag lägger ner både själ och hjärta i verksamheten, försöker alltid vara tillgänglig oavsett om jag är på andra sidan jordklotet. Det här är mitt kall. Jag jobbar med hjärtat och inte med plånboken.

Hur jobbar Bröstcancerföreningen Amazona?

– Varje dag drabbas 20 kvinnor av bröstcancer i Sverige och vården räcker inte till. Hos oss får de både rekreation och kunskap. Vi har yoga och matinspirationskvällar, men också läkare som kommenterar den senaste forskningen. Hos oss träffar många patienter vänner för livet.

Du är nominerad till pris i Stora Eldsjälsgalan. Vad betyder det för dig?

– Min första reaktion var: Hjälp, inte jag! Jag har aldrig haft något behov av att stå i centrum och aldrig försökt framhäva mig själv. Men visst är jag en eldsjäl, det sticker jag inte under stol med. Det vore fantastiskt roligt om vi vann, pengarna skulle gå direkt till föreningens kassa.

Maria Wiklund Karlsson är en av fyra finalister till Årets Eldsjäl 2017 i kategorin Hälsa. Vinnaren koras under Folkspels eldsjälsgala i mars 2018. Vill du rösta på Maria? Gör det här

Ur Rädda Livet nr 3 2017

Här kan du läsa mer om patientföreningar för cancerdrabbade och deras närstående. 

Visa fler