Nyheter
Publicerad
27 jun 2011
Författare
Martina Frick Isberg

Sola säkert på semestern

Så här efter midsommar är det många som går på semester och den närmaste veckan lovar sol och värme. Värt att tänka på är att skydda sig mot solen så gott det går och att inte vistas för länge i stark sol.

Förändrade solvanor är den främsta orsaken till att hudcancern malignt melanom ökar. År 1958 upptäcktes 200 fall av sjukdomen i Sverige, idag upptäcks det över 2000 fall per år. Malignt melanom är den cancerform som ökar snabbast.

Det bästa skyddet mot solen är kläder. En tunn tröja, ett par tunna byxor och en keps eller solhatt räcker bra som skydd. Men det gäller också att undvika solen när den är som starkast, det vill säga mellan klockan 11 och 15. Stanna inomhus eller sitt i skuggan under dessa timmar.

För de delar av huden som inte kan skyddas med kläder bör man använda solskyddsmedel. Solkräm eliminerar inte risken för hudskador men minskar risken förutsatt att man inte förlänger tiden i solen.

Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (mer än 15) och som skyddar mot både UVA och UVB. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad. Var speciellt noga med sätta på barnen kläder som skydd mot solen.

Läs mer om hudcancer

Martina Frick Isberg

Tidigare ansvarig sociala medier

Visa fler