De rosa fläckarna på bilden visar ett förhöjt uttryck av proteinet HER2 i tumörer i kotpelaren och i hjärnan.
Nyheter
Publicerad
29 jan 2016
Författare
Sandra Forsvik

Skonsammare diagnostik vid bröstcancer

Med ny metod kan bröstcancerpatienter få bättre behandling och slippa kirurgiska ingrepp. Det visar ny forskning stöttat av Cancerfonden.

Ett viktigt verktyg när läkare ska välja behandling vid bröstcancer är att mäta om proteinet HER2 bildas i tumören. Vanligen används kirurgiska ingrepp för att ta reda på det. Om cancern är spridd kan det till exempel behövas tas vävnadsprover från lever och skelett, ingrepp som samtidigt är onödiga för de patienter vars tumörer inte uttrycker HER2.

Resultat av den nya studien som har gjorts på 16 kvinnor med spridd bröstcancer tyder på att en ny metod som baseras på bildanalys kan leda till mer korrekt behandling, och är dessutom mer skonsam för patienten.

I studien har en ny peptid – en kedja av aminosyror – forskats fram och tillverkats i Sverige. Peptiden kallas ABY- Affibody och har skräddarsytts för att binda till proteinet HER2.

– Vi märkte peptiden med en radioaktiv isotop och undersökte patienterna med kombinerat positronemissionstomografi och datortomografi, säger Jens Sörensen, överläkare vid Bild- och Funktionsmedicinskt Centrum på Akademiska Sjukhuset i Uppsala och adjungerad professor vid Institutionen för Kirurgiska Vetenskaper, Uppsala universitet.

Det betyder att läkaren kan se om patienten har nytta av behandling med läkemedel som blockerar HER2, utan att ta vävnadsprover.

Forskargruppen förbereder nu en större studie med fler deltagande sjukhus för att kunna säkerställa resultaten för att kunna göra metoden tillgänglig för allmänheten.

– Planen är att kvalificera metoden för diagnostiskt bruk i klinisk rutin, vilket kräver att vi får lika goda resultat när vi undersöker flera patienter på olika sjukhus. Vi siktar på att göra en studie på 100 patienter i Norden inom de närmaste tre åren. Om allt fungerar kan den nya tekniken tas i kliniskt bruk strax därefter, säger Jens Sörensen.

Studien är helt finansierad av anslag från Cancerfonden och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.

Sandra Forsvik

Webbredaktör

Visa fler