Nyheter
Publicerad
7 feb 2017
Författare
Lisa Jacobson

Skidade ett helt dygn – samlade in mer än 75 000

Runt, runt, 600 varv på en 400-metersbana, skidade Jonas Ekeberg och ett tiotal andra hjältemodiga skidåkare i Avesta ett helt dygn förra lördagen. Ett insamlingsinitiativ som slutade högt över förväntan.

Tanken väcktes när Jonas och vännen Fabian Hästbacka var på väg till långloppet Nordenkiöldsloppet förra året.

– Vi läste om Erik Wickström som slagit världsrekord och åkt över 400 kilometer på 24 timmar. Då fick vi för oss att det skulle vara kul att testa hur långt man kommer, berättar Jonas.

Senare kom Fabians kollega Martin Nilshagen på idén att göra skidloppet till en insamling.

– Han sa att det här är ju så sjukt att vi skulle kunna samla in stålar till Cancerfonden på samma gång, skrattar Jonas.

Sagt och gjort

Vännerna startade en Facebook-sida och en insamling hos Cancerfonden. Redan innan starten hade insamlingen nått målet att samla in 25 000 kronor. När ett tiotal åkare och några stafettlag stod startklara hade flera personer satsat kilometerpengar på deltagarna och allt som kördes in under loppet kändes som en bonus.


Insamlingen pågår än och det går fortfarande att bidra.

– Jag vet inte vad som var skönast – det första stavtaget klockan nio på lördagen när det hela äntligen var igång, eller det sista stavtaget klockan nio på söndagen.

Familj och vänner kom och hejade på, och gav energi till kämparna i spåret, men natt-timmarna kändes långa och ensamma.

Hur motiverade ni er att fortsätta?

– I mitt fall var det att många hade satsat på just mig. Sedan framåt morgonen när folk dök upp för att heja var det bara defilering kvar, säger Jonas, som var den som orkade längst av alla – hela 23 mil.

Och pengarna fortsatte att strömma in – i dagsläget har över 75 000 kronor samlats in till cancerforskningen.

– Det känns helt fantastiskt! Jag hade laddat för att vinna, men det kändes oväsentligt när vi såg hur lyckad insamlingen blev.

Viktiga insatser utifrån

Jonas betonar att evenemanget aldrig hade kunnat genomföras utan viktiga insatser från  privatpersoner, idrottsföreningar och företag inför loppet. Nu hoppas skidåkarna, som kallar sig glada amatörer som hellre åker långt än snabbt, att insamlingen ska kunna fortsätta med fler lopp, till exempel företagsstafetter.

De diskuterade flera olika välgörenhetsorganisationer innan de bestämde sig för vart pengarna skulle gå, men Cancerfonden kändes mest betydelsefull.

– Alla känner ju någon som har drabbats eller har drabbats själva. Vi hoppas att pengarna förvaltas bra och kan hjälpa till i forskningen, så att vi kan få bukt med djävulstyget cancer, avslutar Jonas.

Lisa Jacobson

Medicinjournalist

Visa fler