Helén Eke. Foto: Hammarby Fotboll
Nyheter
Publicerad
22 sep 2017
Författare
Ida Bellinder

Rosa insamlingar ny rutin för Helén Eke

Till vardags spelar 26-åriga Helén Eke fotboll i Hammarby IF i allsvenskan. Dessutom är hon utbildad nutritionist och jobbar mycket med träning och hälsa. Ett liv fyllt av rutiner. De senaste åren har även en annan god rutin, av en helt annan karaktär, vuxit fram. Varje år startar hon en rosa insamling lagom till att Rosa Bandet-kampanjen drar igång.

Allt började med en spontan tanke mitt i natten under tiden då hon bodde och spelade fotboll i Finland.

– Jag ville hjälpa till på ett konkret sätt. Tanken slog mig när jag lagt mig, så jag steg upp igen och startade insamlingen direkt via nätet, säger hon.

Ville göra något konkret

Heléns mamma som tidigare drabbats av bröstcancer gjorde att valet på Cancerfonden föll sig naturligt. Helén beskriver perioden som extremt jobbig.

– Jag trodde länge att jag inte skulle få behålla mamma. Men hon hade andra planer! Hon promenerade mycket, åt hälsosam mat och firade med hummer när hon äntligen mådde bättre. Efter operation, cytostatika och vidare medicinering kunde hennes mamma äntligen friskförklaras, berättar Helén.

– Min mamma är en enorm inspiration för mig, och ett bevis på att en alltid kan göra det bästa av sina förutsättningar. Det är bra att vara ledsen, men det är också viktigt att göra något konstruktivt för att komma vidare. Jag är så otroligt tacksam att jag har kvar min mamma.

Heléns fokus för insamlingen blev också att göra något konkret av situationen och hennes egen berättelse har hon hittills hållit i bakgrunden.

– Det var viktigare för mig att göra något konstruktivt, säger hon. 

Från början var planen och idén (bara) att samla in pengar till cancerforskningen. Men genom åren har Helén också insett värdet av allt runt omkring insamlingen som kom på köpet.

– Genom insamlingen har jag fått närmare relationer till många av mina vänner som velat dela med sig av sina egna erfarenheter av cancer och att vara närstående. Det var inte riktigt vad jag väntade mig men det känns väldigt värdefullt utöver det stöd och fina engagemang för insamlingen jag mötts av, berättar Helén.


Bidra till Helén Ekes insamling här! 

Nätverk värdefullt för insamlingen

Fotbollen och det nätverk som kommer med den har varit värdefullt för insamlingen. Det har varit lätt att sprida den i sociala medier och ”Hammarbyfamiljen” som Helén kallar den har med sina många supportrar stöttat med både engagemang och resurser.

Även i år har Helén Eke startat en rosa insamling och hennes fotbollsklubb kommer på ett eller annat sätt att hjälpa till.

– Det blir kanske auktion av signerade matchtröjor eller andra supporterprylar, vi får se, säger hon.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att starta en egen Rosa insamling?

– Alltså, kör! Allt man kan samla in är bra, varje hundralapp är ett plus. Det är så lätt att starta en insamling och inte alls massa administrativt jobb. Något jag lärt mig är också att de allra flesta är glada och positivt inställda till att hjälpa till bara man frågar, både privatpersoner och företag.

Starta en rosa insamling du med!

Visa fler