Moa Wåhlander och Sandra Svedberg. Foto: Melker Dahlstrand
Nyheter
Publicerad
19 jul 2017

”Lova att du stannar hos mig”

Sandra Swedberg och Moa Wåhlander är två tonåringar som båda har förlorat en eller båda sina föräldrar i cancer. I veckans avsnitt av Cancerfondens podd berättar de om ögonblicket när det ofattbara skedde och hur livet ändå fortsatte

– Vi stod i hissen på väg ner efter att ha sagt ett sista farväl till vår pappa. Min lillebror sa till mig ”alla jag älskar bara dör, kan inte du bara lova att du stannar hos mig”, berättar Moa.

"Aldrig helt beredd"

När Moa och hennes lillebror Ole lämnade sjukhuset den där dagen hade det gått sju år sedan deras mamma dog i bröstcancer. Idag lever syskonen tillsammans i Linköping.

– Man kan aldrig förbereda sig på att någon i ens närhet dör eller inte finns mer, hur mycket man än säger hej då eller förbereder saker. Man kommer aldrig till den punkten där man känner att man är helt beredd, säger hon.

Sandra Swedberg från Borås var tio år när hennes mamma gick bort i bröstcancer.

– En bild som återkommer är när min pappa kysser mamma på kinden en sista gång. Det är så fint, men ändå så hemskt att se att personen som ligger där inte är min mamma, utan bara ett skal. Mamma var redan borta, säger hon.

Viktigt att prata om det

Sandra berättar att hon vill vara en inspiration och dela med sig av sina tips till de som går eller har gått igenom samma sak som hon själv.

– Det är superviktigt att inte hålla saker inom sig, utan prata med en kompis, någon vuxen eller en släkting. Och även om det kan vara jobbigt så är det viktigt gå att till kyrkogården och säga hej till dina anhöriga, de finns alltid kvar där, säger hon.

 

Lyssna på poddavsnittet med Moa och Sandra här 

Podden finns också på iTunes.

Visa fler