Nyheter
Publicerad
17 dec 2013
Författare
Martina Frick Isberg
Paul Svensson är ambassadör för Cancerfonden.

Paul Svenssons tips till julbordet

Forskning visar att en väl balanserad och hälsosam kost med mycket frukt och grönt förbättrar livskvaliteten och kan minska risken för cancer.

Som ambassadör för Cancerfonden vill Paul Svensson avdramatisera matlagning som en väg till bättre hälsa.

– Jag vill få folk att känna glädje och upptäcka att det inte behöver vara besvärligt och plågsamt att ändra till en mer hälsosam livsstil, säger Paul.

Lagom till jul har Paul tagit fram ett nyttigt och smarrigt recept som tillbehör på julbordet. God jul och smaklig måltid!

Varm gulbetssallad med hårdlagrad prästost, kryddkrasse och ättikssmör

6 stora gulbetor
3 små rödbetor
70 g extra lagrad prästost
3 msk pistagekärnor, saltrostade och grovhackade
½ dl brynt smör
¼ purjolök, fintärnad
1 ask kryddkrasse
Ättika
Salt, vitpeppar

Så gör du:

Skrubba betorna noga under rinnande vatten. Koka i saltat vatten tills riktigt mjuka. Låt svalna i vattnet och skala med fingrarna. Skär i fina klyftor. Skala och hyvla rödbetor supertunt på mandolin eller med osthyvel. Lägg i iskallt vatten tills krispiga. Koka purjolök mjuk i brynt silat smör. Smaka av med ättika och salt. Fördela ljumna gulbetor på ett uppläggningsfat. Riv eller hyvla osten över. Fördela det brynta purjolökssmöret och pistagekärnorna över gulbetorna och toppa med kryddkrasse. Smaka av med salt och peppar.


Laga en härlig sallad på gulbetor!

På vår webbplats kan du läsa mer om mat och cancer och om smarta val som kan minska risken för cancer.

Martina Frick Isberg

Tidigare ansvarig sociala medier

Visa fler