Pamela Andersson och Anna Benson i boken.
Nyheter
Publicerad
16 okt 2015

Pamela Andersson lagar "Må bra-gryta" i Rosa kokboken II

Nyligen släpptes Rosa kokboken II som säljs till förmån för Cancerfonden. En av de medverkande är Cancerfondens ambassadör Pamela Andersson som lagar en härlig gryta under ett samtal om livet med cancer.

I Rosa kokboken II, skriven av Anna Benson, delar 20 välkända kvinnor med sig av sina liv, sina möten med cancer och sina favoritrecept. Varje såld bok ger 100 kronor till Cancerfonden. Målet med insamlingen är 1 miljon kronor.

Medverkande Rosa kokboken II:
Izabella Scorupco, Filippa Reinfeldt, Maria Montazami, Lill-Babs, Carolina Klüft, Lotta Engberg, Emma Green, Charlotte Kalla, Kayo, Therese Alshammar, Gudrun Schyman, Cecilia Forss, Pamela Andersson, Babsan, Victoria Silvstedt, Sonja Aldén, Elisabet Höglund, Tilde de Paula Eby, Pernilla Wahlgren och Katarina Hultling.
Läs mer på rosakokboken.se

Pamela Andersson berättar i boken om ögonblicket då hennes liv förändrades: kollapsen som visade sig bero på en hjärntumör. Tumören är stor som ett ägg och kommer aldrig kunna tas bort.

Efter en tid i chock kom hon till insikten att acceptera läget:

– Jag tror att det är viktigt att acceptera. Planera och fokusera. Bara lägga energi på sådant som man själv kan påverka. Jag kan inte påverka hur länge jag ska få leva. Det kan vara ett år. Det kan vara tio, säger hon i boken.

Träning och bra mat är två viktiga delar för Pamela, för att orka mer i vardagen. Må bra-grytan hon bjuder på ska koka i nio (!) timmar och är egentligen maken Christers recept.

– Det är hans påfund. Jag gjorde väldigt mycket mat innan jag blev sjuk och egentligen gillar jag att laga mat. Men när jag blev sjuk hade jag inte samma ork längre och efter operationen till exempel hade jag väldigt svårt att stå upp. Då visade det sig att Christer var superduktig på att laga mat. Och han lagade mat som verkligen var bra för kroppen. Bra kött och bra råvaror. Inga lightprodukter som jag var så van vid. Jag skulle plötsligt äta för att orka på ett helt annat sätt, eftersom jag skulle träna så mycket. Tidigare skulle jag aldrig ätit så här mycket kött till exempel. Ju lightare desto bättre, tänkte jag då. Och hade jag fått grädde i maten, hade jag skrikit rakt ut.  


Pamela Anderssons gryta.

Recept på Pamelas må bra-gryta

6 personer
Tid: 3-8 timmar (ju längre desto mörare!)

Första delen:
1 kg högrev
4 st morötter
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
2 st gula lökar
1/2 st kålrot
1 st äpple
1/2 flaska vitt vin
4 dl vatten
2 st tärningar svampbuljong
20 st hela kryddpepparkorn
4 hela lagerblad
20 st hela svartpepparkorn

Andra delen:
Salt efter egen smak
1 st broccoli
5 st stora champinjoner (funkar också med Karl Johan eller kantareller)
2 dl grädde
Persilja

Servera med ris

Gör så här

Första delen (3-8 timmar)
Skär upp högreven i lagom mellanstora bitar. Låt fettet vara kvar så att köttet blir saftigt och skölj av. Hacka vitlöken grovt. Häll i 3 matskedar olja i en stor gryta och sätt plattan på hög värme. Lägg i köttet och låt det få färg. Hacka de gula lökarna och lägg ner i grytan tillsammans med vitlöken. Skölj och skala morötterna, skär i bitar. Skala, skölj och skär den halva kålroten i stavar. Skär äpplet i små bitar. Öka värmen på plattan, häll i morötterna, kålrotsstavarna och äppelbitarna tillsammans med vinet, svampbuljongstärningarna och vattnet och låt koka upp. Låt grytan koka ganska kraftigt i cirka 10-15 minuter och lägg under tiden i kryddpeppar- och svartpepparkornen tillsammans med lagerbladen. När grytan har kokat ca 10 minuter och bildat skum, sänk värmen och ta bort skummet med en sked. Sänk ytterligare, ta bort mera skum om du tycker det behövs. Sätt på ett lock och låt grytan stå på låg värme på spisen i 3-8 timmar.

Andra delen (30 min)
Salta och smaka av. Lägg ev. i mera svartpeppar. Skär broccolin och champinjonerna i bitar och lägg i grytan. Häll på grädden och höj värmen och låt koka 30 min. Toppa med persilja och servera med ris.

Smaklig måltid!

Visa fler