Foto: Anders Kristensson
Nyheter
Publicerad
27 mar 2018

Mötet med bävern blev ett tecken

Cancern skapade mycket oro för naturfotografen Gunilla Falk, som tidigare var van att paddla längs Pärlälven i Norrbotten. Men kameran och familjen gav henne lugn och mod under cytostatikabehandlingen.

”Fram tills för fyra år sedan levde jag och min man Gunnar ett lugnt liv här i vildmarken vid Pärlälven i Norrbotten. Jag fotograferade varje dag, paddlade ofta med kanoten längs älven till favoritställen för att plåta. Men en dag förändrades allt plötsligt.

Det började med smärta i ljumsken. Jag tänkte att det är väl någon åkomma för att jag börjar bli gammal. Jag blev både ledsen och arg när beskedet kom, aggressiv lymfkörtelcancer. Det blev cytostatikabehandling och i början gick det bra. Jag mådde inte dåligt av det och tänkte att kanske får jag ha håret kvar. Men en dag i duschen föll det av i stora tussar, Gunnar hjälpte mig att raka av resten. Sedan började den tunga tiden. Behandlingen slog ut mig helt och jag kom knappt upp ur sängen. Men trots smärtan tvivlade jag aldrig på att jag skulle vinna över cancerdjävulen, för jag är en obotlig optimist.

Det blev en tid med mycket oro. Vissa dagar orkade jag ta mig ut för att fotografera småfåglarna runt huset. Fotograferandet fick tankarna att skingras. Kommer fågeln att sätta sig där både ljuset och bakgrunden fungerar?

En dag under den tunga behandlingen körde Gunnar ut mig med snöskotern till Jarrebäcken, för jag ville fotografera bävrar som bor där. Han bäddade in mig i renskinn och lämnade mig i snön för att de skulle våga sig fram. Efter en dryg timme dök en bäver upp och jag fick fina bilder på den. Mötet med bävern blev som ett tecken på att allt skulle gå bra. Dessa bilder betyder enormt mycket för mig.

I dag är jag friskförklarad och fotograferar ännu mer sedan jag blev pensionär. Senaste året har jag fotograferat fåglar till en bok om den samiska mytologin som kom ut i höstas. Utan kameran, Gunnar och mina barn vet jag inte hur det hade gått.”

Berättat för Anders Kristensson, ur Rädda Livet nr 1 2018

Visa fler