Foto: Melker Dahlstrand.
Nyheter
Publicerad
29 aug 2017
Författare
Lisa Jacobson

Mobiltelefonen hjälper till att ställa diagnos

Svenska forskare har utvecklat en enkel teknik att göra avancerade analyser av tumörers arvsmassa – med hjälp av en mobiltelefon.

Den svarta plastlådan ser inte mycket ut för världen, som en lågbudgetvariant av ett par VR-glasögon ungefär. Men ihopkopplad med en vanlig smartphone rymmer den möjligheten att göra samma slags genetiska analyser av cancertumörer som avancerade mikroskop och DNA-sekvenseringsmaskiner i miljonklassen.

Det var på en föreläsning med Aydogan Ozcan, en amerikansk stjärnforskare inom mobilmikroskopi, som Mats Nilsson och Malte Kuhnemund fick idén. Kanske den teknik som Ozcan utvecklat skulle kunna kombineras med deras egen metod att undersöka arvsmassan i vävnader med hjälp av fluorescens?

Analyserar DNA i tumörer

Mats Nilsson är professor vid SciLifeLab i Stockholm och har länge arbetat med att utveckla metoder att karaktärisera cancerceller, både utefter hur de ser ut i mikroskopet och baserat på deras arvsmassa, DNA. Han har anslag från Cancerfonden för sin forskning som handlar om heterogeniteten i tumörer, det vill säga hur olika cellerna i en tumör kan vara och hur det påverkar valet av behandling.


Mats Nilsson, professor vid SciLifeLab i Stockholm. Foto: Melker Dahlstrand.

Ett forskningsspår handlar om att analysera DNA direkt i tumörvävnaden. Mer vanligt är att rena fram DNA:t från tumören, men genom att göra det direkt i vävnaden får man en bättre bild av hur olika celler skiljer sig år. 

Rent praktiskt går det till så att vävnaden trycks mot en tunn glasskiva. Cellerna som fastnar färgas på ett avancerat sätt med olika vätskor. Specifika gener eller förändringar, mutationer, kan märkas med fluorescens och syns då i mikroskopet, och det går att urskilja olika celler med olika mutationer.

– På så sätt kan vi lära oss mycket om både cancerceller och andra celltyper i tumörer. Frågan vi ställde oss var: Behöver vi avancerade mikroskop för att göra detta, eller kan vi göra detta med hjälp av en mobiltelefon, berättar Mats Nilsson

Mats Nilsson och Malte Kuhnemund påbörjade ett samarbete med mobilforskarna i USA, och nu finns resultatet i form av det 3D-printade skalet på Mats skrivbord på SciLifeLab i Solna. Det innehåller tre ljuskällor, rött, grönt och vitt ljus, ett speciellt filter och ett litet objektiv.

När forskaren Jessica Svedlund för in en tunn glasskiva med tumörvävnad framträder ett mönster av prickar som inte säger mycket för den oinvigda. Men en studie som gruppen publicerade tidigare i år visar att den enkla apparaten kan urskilja specifika mutationer från tjocktarmstumörer med samma kvalitet som ett avancerat mikroskop.


Foto: Melker Dahlstrand.

Avancerad analys nära patienten

Tekniken kan få stor betydelse i resursfattiga länder där det inte finns tillgång till avancerade laboratorier, och var som helst där man vill diagnostisera cancer och till exempel infektionssjukdomar snabbt och patientnära.

– Mobiltelefoner finns överallt, har tillräckligt bra kameror och all processorkraft som behövs för att göra analysen. Informationen överförs direkt via molntjänster till patologer eller andra experter som befinner sig någon annanstans. Allt är dessutom batteridrivet, så ingen strömkälla behövs, förklarar Mats Nilsson.

Nu jobbar de vidare för att förenkla processen att färga tumörproverna, så att det ska gå fortare.

– I dag tar det kanske fem timmar och kräver en hel del kunskap. Men vi hoppas att det ska bli möjligt för vem som helst att kunna göra detta på någon timme, säger Mats Nilsson.

Lisa Jacobson

Medicinjournalist

Visa fler