Nyheter
Publicerad
12 sep 2018
Författare
Elin Sundh

”Mina 26 getter håller mig igång”

På ett år opererades Malin Bakken två gånger för bröstcancer. Den 30 september deltar hon i Rosa Bandet-loppet. – Jag gillar att springa, men eftersom jag inte kan göra det än kommer jag att promenera i ett raskt tempo och få upp pulsen.

Efter att ha firat jul i Spanien för tre år sedan, upptäckte Malin Bakken en knöl i sitt vänstra bröst. När hon kom hem kontaktade hon Bröstcentrum. 

– De konstaterade att knölen som jag hade känt var ofarlig, men ultraljudet visade några små knölar längre ner i bröstet. De tog prov på knölarna som visade sig vara cancer, vilket innebar att jag måste operera bort hela bröstet. Och de hittade även en spridning till körtlar i armhålan. 

Anmäl dig till Rosa Bandet-loppet här

Opererade bort andra bröstet

Sex månader senare fick Malin även ta bort sitt högra bröst, för att minska risken att få cancer i det.
–  Under 2015 opererades jag två gånger, jag fick full dos av cytostatika. Två år senare opererades jag igen och då tog man bort mina bröstproteser som hade börjat att läcka.

För två månader sedan var det dags för ytterligare en operation då brösten förminskades och Malin fick nya och mindre implantat. Trots Malins kämpiga år med sjukdomen är det hennes vardagliga liv och vardagsmotion som drivit henne framåt och alltid funnits nära till hands. 

– Jag har alltid varit väldigt aktiv, åkt mycket skidor, löptränat och spelat golf. Idag är det alla mina djur som håller mig igång. Jag har 26 getter, en häst och en hund som ska matas och skötas varje dag. Tunga säckar med mat och vatten som ska bäras ut till djuren gör att jag håller mig i form. Promenader med hunden och ridturer mellan varven ger också bra kondition och styrka. 

Vill inspirera andra

I år är det tre år sedan Malin behandlades för bröstcancer och nu är hon redo att på sitt sätt informera andra som har gått eller går igenom det hon gjort.

–  Jag vill engagera mig i arbetet med att inspirera andra när det gäller cancer. Så i år är jag med i Rosa Bandet-loppet. Jag gillar att springa, men eftersom jag nyligen opererades kan jag inte göra det. Men jag kommer att vilja gå i ett raskt tempo och få upp pulsen. 

– Idag mår jag bra och det verkar som om mina getter har en väldigt bra inverkan på mig! 


Malins 3 tips till dig som ska delta i loppet:

1. Ta med dig en vän om du känner att du behöver någon vid din sida.

2. Gå eller spring, men gör bara det som du känner dig bekväm med. 

3. Köp lite snygga träningskläder, en sport-bh och njut av att få delta i ett lopp som gör gott!


Det här är Malin

Ålder: 50 år.
Familj: man Jörgen Hildebrandt, barnen Emma 20 år, Herman 17 år, syster Madleen 48 år och mamma Monica 72 år.
Bor: Lidingö.
Cancerdiagnos: Bröstcancer.
Aktuell: som deltagare i Rosa Bandet-loppet.

Visa fler