Jan Ive och Jakob har båda erfarenheter av att vara närstående. Foto: Storstad.
Nyheter
Publicerad
9 aug 2017

"Man kommer närmare varandra"

Vilken roll ska man ta när en närstående genomgår en cancerbehandling? I veckans avsnitt av Cancerfondens podd berättar Jan-Ive och Jakob om deras fruars cancerbesked, vikten av att prata om känslor och hur man är ett bra stöd i svåra stunder.

Jan-Ives fru Carina fick bröstcancer under våren 2014. Men efter första cellgiftsbehandlingen blev hon svårt sjuk och fick läggas in på sjukhus under tre veckor.

– Jag kände att vad jag än gjorde så räckte jag inte till både för min hustru och för mitt arbete. Det var en stressig och tuff period – jag var på sjukhuset varje dag men ingen frågade hur jag mådde eller hur jag tog det hela. Det fanns inget stöd för mig, säger Jan-Ive.

Jakobs fru Monika fick diagnosen bukspottkörtelcancer för några år sedan. Sedan operationen och cellgiftsbehandlingen har hon drabbats av svåra nervsmärtor som påverkat vardagslivet.

– Det kändes som en smäll och det tog tid att landa efter beskedet vi fick. Vi förberedde oss för allt men som tur är Monika inte den som tar ut sorger i förskott, säger Jakob.

Jakob och Jan-Ive är överens om att äktenskapet och förhållandet till sina fruar har blivit starkare trots sjukdomsbesked och motgångar.

– Åren sedan operationen har varit de bästa i vårt liv tillsammans. Man försöker strunta i oväsentligheter, lägga allt gammalt groll bakom sig och istället koncentrera sig på det bästa. Resan blir lättare då, säger Jakob.

– Man måste våga prata om allt, det är så man kommer närmare varandra. Och då kan man hjälpa på ett bättre sätt, säger Jan-Ive.

Lyssna på poddavsnittet med Jan-Ive och Jakob här 

Visa fler