Foto: Melker Dahlstrand
Nyheter
Publicerad
30 aug 2017

"Man behöver kärlek, stöd och omtanke"

Hur går det till när man berättar för sina kollegor och familjen att man har fått en cancerdiagnos? Hur ska man bete sig och vad ska man säga? Bitte Holmström och Christina Wallentin berättar i Cancerfondens podd om sina erfarenheter.

När Christina Wallentin fick sitt cancerbesked valde hon att ringa direkt till sina närstående.

– Såhär efteråt vet jag inte om det var speciellt bra sätt att framföra ett cancerbesked men för mig, där och då, kändes det helt rätt. Nu visste alla att det inte var en hemlighet, säger Christina.

Christina blev inte förvånad över sitt cancerbesked. Hennes pappa och två väninnor hade nyligen gått bort i sjukdomen. Hon kände direkt att hon ville berätta för omgivningen samt planera inför sin frånvaro från jobbet.

– För mig var det viktigt att informera alla om att jag hade cancer, jag skämdes inte. Allt jag tänkte var att ”det är min tur och det här ska vi ordna”. Jag ville att alla skulle förstå vilken situation jag skulle hamna i, säger hon.

I december 2014 fick Bitte Holmström diagnosen bröstcancer. Hon valde att smälta nyheten tillsammans med familjen innan hon tog steget och kontaktade sin chef.

– Det var hon som berättade för kollegorna på jobbet, jag sa att hon fick göra det, sen var jag hemma ett par dagar, säger Bitte.

Både Bitte och Christina berättar att de fick enormt mycket stöd från sina chefer och kollegor på jobbet. Många erbjöd sig att ta över arbetsuppgifter och visade stor kärlek, stöd och omtanke.

– Första gången jag kom till jobbet när jag hade peruk och protes, så var det en kille som sa ”du ser ju ut precis som vanligt”. Det kändes jätteskönt och man fick en liten boost, säger Bitte.

Lyssna på poddavsnittet med Bitte och Christina här 

Podden finns också på iTunes.

Visa fler