Cancerfondens ambassadör Magdalena Forsberg. Foto: Thron Ullberg
Nyheter
Publicerad
9 mar 2018
Författare
Karin Thunberg

Magdalena Forsbergs nya mål

Cancerfondens ambassadör Magdalena Forsberg, som har sett cancer drabba familjen, har en mission. Hon vill att motion ska bli en vana, ungefär som att borsta tänderna. Det är inget vaccin mot cancer, men forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för vissa cancerformer och gynnar den som har drabbats av sjukdomen.

Telefonsamtalet kom när hon var ute på sin morgonrunda, den där extra träningsrundan som Magdalena Forsberg brukar ta efter att först ha sprungit med sin yngste son till skolan. Nej, de springer inte tillsammans, han cyklar och hon springer bredvid. Eller snarare lite före eftersom han, fortfarande, får anstränga sig för att hålla sin mammas tempo. Men där, en vårdag 2013, kom frågan om hon ville bli Cancerfondens ambassadör med inriktning på hälsa och motion. Hon sa inte ja direkt. Behövde fundera.

– Frågan var om jag kunde bidra med något konkret, inte bara mitt namn. Sedan insåg jag att min syn på motion – och mitt behov av att röra på mig – passar in i Cancerfondens satsning, att man vill lyfta fram motionens betydelse eftersom forskningen visar att regelbunden fysisk aktivitet både kan minska risken för att få cancer och kan göra att man mår bättre under cancerbehandling.

Mamma berättade att det var cancer

Men det fanns också ett annat skäl, minst lika viktigt. Även det hörde ihop med ett telefonsamtal. För det var ju så Magdalena Forsberg fick veta att hennes mamma fått diagnosen Hodgkins lymfom. Det var strax före jul 1996 och Magdalena var i Oslo och tävlade i världscupen. Målbilden var glasklar; hon skulle vinna.

– Jag visste att mamma undersökt lymfkörtlarna som svullnat på ena sidan av hennes hals, att något inte stod rätt till. Men när hon ringde och berättade att det var cancer – det blev en chock. Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät ...

Med i landslaget fanns en läkare som hon kunde tala med.

– Dessutom hade jag min man. Och mina systrar. Man brukar säga att en av tre får cancer, men alla drabbas. Även som anhörig behöver man stöd.

Magdalena Forsbergs mamma opererades och gick sedan igenom en strålbehandling, under samma period som hennes äldsta dotter kastade sig ut i världscuptävlingarna. Att Magdalena skulle avstå fanns inte på kartan, på hennes mammas karta.


"Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät". Foto: Thron Ullberg

– För henne var det viktigt att livet fortsatte som vanligt. Hon gjorde sitt race på sjukhuset i Umeå – och jag gjorde mitt som skidskytt. Den säsongen vann jag mina två första VM-guld, som blev extra viktiga just för att mamma var sjuk. Hon gladdes så med mig.

Men om du misslyckats och skjutit bort i tok ...

Magdalena skakar på huvudet, säger att så tänkte hon aldrig. Det var hennes första tävlingssäsong som skidskytt, hon hade ingen titel att försvara.

– Jag hade aldrig varit världsmästare tidigare. Därför kände jag inga krav på mig.

"På helgerna unnar jag mig"

Hon är på hastigt Stockholmsbesök och dricker kaffekoppar på rad för att kompensera den hon aldrig fick på morgonplanet från Sundsvall eftersom kaffemaskinen var sönder. Bevisligen – och lyckligtvis, tänker jag som själv älskar sötsaker – har hon någon last, det forsbergska livet består inte bara av motion och nyttig mat.

– Nej, nej, det är bara mellan måndag och fredag lunch som jag lever sunt. Sedan unnar jag mig allt som jag längtat efter. God mat, vin och fikabröd ... Då smakar det också så mycket bättre än om man äter det varje dag.

Och om du faller för en bulle en vanlig tisdag?

– Då njuter jag av den också. Utan dåligt samvete. Men det får inte bli en vana för då vet jag att jag inte mår bra, varken fysiskt eller psykiskt.

"Mamma var full av energi"

Hennes mamma, distriktssköterskan Britt-Marie Wallin i Nordingrå, levde också ett sunt liv. Hade till och med tjänstecykel eftersom hon föredrog att trampa runt till sina patienter. Var fylld av energi och livskraft. Pjoskade aldrig, varken med sig själv eller de tre döttrarna.

– Om något verkligen hände tog hon det förstås på allvar. Annars var hennes stående hälsoråd: ”Drick lite vatten!”.

Och när hon själv fick cancer …

– Ville hon inte att någon skulle tycka synd om henne. Det var liksom inget att tala om, tyckte hon. Minst av allt ville hon bli ömkad.

Magdalenas mamma blev sjuk igen

Behandlingen var lyckosam, tumören försvann. Några år senare blev Magdalenas mamma sjuk igen, fick en tumör på andra sidan halsen.

– Det är klart att det var ett bakslag men hon var helt inställd på att klara en ny vända med operation och strålning. Hennes styrka spreds till oss andra i familjen, när hon inte målade fan på väggen kunde jag som dotter inte göra det. Man letar halmstrån. Och det gick ju bra, den gången också.

Men var du rädd, på riktigt?

– Det är klart att det var oroligt innan vi visste hur det skulle gå första gången. Och när hon sedan fick ett återfall. Frågan var ofrånkomlig: Skulle hon dö? För mig var det viktigt att veta allt, precis allt, som hände. Jag sa till henne att hon måste berätta, vara ärlig.

Diagnosen blev en dödsdom

Jag tänker på min egen mamma, hon som också fick cancer, en bröstcancer som redan hunnit spridas innan hon kom iväg till en läkare. Diagnosen blev en dödsdom, som hon vägrade tala om. Den där höstmorgonen när hon åkte iväg till sjukhuset för det som blev sista gången, jag minns att jag tog sats för att fråga om hon var rädd, om hon tänkte på döden. Jag måste ju få veta. En sekund var hon tyst, som om hon övervägde att svara. Sedan sträckte hon sig efter kappan, sa att vi måste skynda oss. Tillfället kom aldrig tillbaka. Efteråt kunde jag tänka, som tröst, att föräldrar nog vill skona sina barn, också de vuxna. Magdalena Forsberg nickar, säger att så kan det mycket väl vara.


"Det finns ingen skyll-dig-självcancer". Foto: Thron Ullberg

– Kanske hade min mamma en ångest som hon inte ville dela med oss barn. Som hon talade med sina väninnor om i stället. Men helt ärligt tror jag aldrig hon kände sig dödsdömd. Mamma var en sån som gick till attack, mot alla motgångar.

Pratar mycket i telefon med sina systrar 

De hade nära kontakt, ringde till varandra i princip varje dag. Kanske blev det en vana efter skilsmässan. Magdalenas föräldrar separerade i samma veva som hon flyttade hemifrån och började på skidgymnasiet i Lycksele. Telefonen blev den naturliga förbindelselänken.

– Nu när mamma är död talar jag och mina systrar med varandra nästan lika ofta. Det är skönt, en trygghet.

Magdalena är lik sin mamma 

Hennes mamma dog för två år sedan, strax innan hon skulle fylla 75.

– Men hon dog inte av cancer utan av en demenssjukdom. Men jag vet inte om jag vill berätta mer, då måste jag nog prata med mina systrar först. Vi är lite såna, att vi inte vill fläka ut våra liv.

Hon kan själv se att hon är lik sin mamma. Har samma energi, samma målmedvetenhet. Och samma ovilja att förstora problem, ängslas över det som inte är verkligt farligt.

Motion kan minska risken för vissa cancerformer

Nu går hon in för uppdraget som Cancerfondens ambassadör, talar entusiastiskt om forskningsresultaten som visar att motion kan minska risken för vissa cancerformer – och jag hör själv hur jag höjer rösten för att hejda hennes flöde. Vänta, finns inte en risk att människor görs ansvariga både för sina liv – och för sina hälsotillstånd. Att det blir vårt eget ”fel” om vi drabbas av en sjukdom. Till exempel cancer. Magdalena Forsberg protesterar, högljutt. Nej, det är inte det hon menar.

– Det finns ingen skyll-dig-självcancer. Självklart inte. Min mamma var sundheten själv, tränade, åt bra och var mycket sparsam med alkohol. Ändå blev hon sjuk. När det gäller cancer finns ingen rättvisa, och ingen garanti för att klara sig. Sjukdomen slår bara till – den enda trösten är väl att forskningen går framåt. Om mamma hade blivit sjuk tio år tidigare hade prognosen varit mycket sämre.


"Motion ska bli en vana, ungefär som att borsta tänderna". Foto: Thron Ullberg

Magdalena själv fyllde 50 förra gången. Lågmält erkänner hon att även hon oroar sig för sjukdomen. Ju äldre vi blir, desto fler drabbas. Samtidigt gäller det att inte överdriva rädslan.

– En del är så rädda för att dö att de inte vågar leva.

Minns OS i Salt Lake City

Det är 15 år sedan hon slutade sin skidskyttekarriär. Sista åket var väl planerat, hon hade bestämt att sluta när säsongen var över efter OS i Salt Lake City 2002. Skälen var många; det främsta var kanske att hon fyllt 35 och kände att det var dags att skaffa barn.

Näst sista åket minns hon med lysande ögon:

– Jag vann och när jag gled över mållinjen kändes det så tydligt: Nu blir det inte bättre än så här! Dagen efter körde jag mitt sista lopp, som blev det sämsta den säsongen. Jag kom sjua. Det var som om min kropp sa: Nu är det färdigt.

Hitta tränignsstunder i vardagen

I dag är Magdalena Forsberg föredragshållare, konsult och expertkommentator i Discovery Channel, efter tio år i SVT:s Vinterstudion. Hon är också delägare i en restaurang i Åre – och har tagit över sitt gamla föräldrahem där hon driver skogsbruk.

Det låter som du har fullt upp. Var kommer vardagsträningen in?

– Det är ju detta jag vill sprida, att motion ska bli en vana, ungefär som att borsta tänderna. Det måste inte vara perfekta förhållanden, stjärnorna måste inte stå på ett visst sätt, för att man ska röra på sig. Dessutom finns så många varianter. Jag kan storstäda så jag blir svettig, eller skotta snö.

Hon har två söner och vet hur lätt det är att de blir sittande med sina telefoner.

– Min yngste brukar hoppa tio höga hopp om han suttit för länge, det har blivit som en lek mellan oss.

Motion ökar välmåendet

Om hon fick bestämma på högre nivå skulle skoldagen, åtminstone för alla högstadieelever, förlängas med en timmes fysisk aktivitet. Att slövanan att gå hem och spela spel byttes mot någon organiserad idrottsaktivitet. Magdalena Forsberg vet, av egen erfarenhet, hur det ökar välmåendet.

– När jag känner mig irriterad och rastlös säger min man alltid: ”Spring en runda så blir du mycket trevligare!”.


Ur Rädda Livet nr 1 2018

Visa fler