Nyheter
Publicerad
14 nov 2017
"Om min historia kan få fler att våga testa sig, och kanske uppmuntra sina vänner att göra detsamma, så har vi kommit en bit på väg". Foto: Hanna Richter

"Jag vill vara den som vågar prata"

Johan Olmarker hade precis upplevt hur tufft det är att vara anhörig till någon som drabbas av cancer och går bort i sviterna av sjukdomen. Då drabbades han själv av samma cancerform.

Under sin svärfars sjukdomsförlopp hade tanken väckts hos Johan om att han borde testa sig, bara för att vara på säkra sidan. Och då Johan aldrig riktigt haft inställningen att ”det kommer aldrig att hända mig” bestämde han sig för att gå på en provtagning. Något han i dag är otroligt tacksam över.

Själva testet var väldigt odramatiskt och inte svårare än att ta ett blodprov. Men när Johan fick komma tillbaka för att göra ytterligare ett test och sen ett stickprov, så började han att ana oråd. När sedan läkaren bad Johan ta med sin fru när han skulle få provsvaret blev han orolig på riktigt.

Hade inga symtom

– Hur förberedd jag än tycktes mig vara så hade jag svårt att hantera cancerbeskedet. För mig som inte heller hade upplevt några som helst symtom kändes det dessutom väldigt konstigt. Jag skulle ju bara utesluta att jag kunde vara drabbad. 

Johan var bara 45 år gammal när han fick diagnosen prostatacancer. Vanligtvis drabbar sjukdomen män högre upp i åldrarna, vilket är en av anledningarna till att män inte kallas till PSA-provtagning på samma sätt som kvinnor kallas till mammografi.

– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män, men just för att den sitter där den gör och att behandlingen kan ha negativa följdverkningar på funktionalitet, både när det kommer till potens och förmågan att hålla tätt, är det ändå få som pratar om det.

– Hur man hanterar och vill bearbeta en cancerdiagnos är såklart väldigt personligt. För mig har det varit viktigt att prata om sjukdomen och få dela med mig av mina upplevelser. Och genom det har jag faktiskt också fått andra i min närhet att testa sig.

En cancerdiagnos drabbar alla

– Jag har haft en väldig tur och har mått relativt bra genom hela sjukdomsförloppet, ändå har sjukdomen haft stor påverkan både på mig och alla i min närhet. När du är den som är drabbad så blir det naturligtvis ett stort fokus på ditt välmående, men det är minst lika viktigt att familj och vänner får möjlighet att dela sina upplevelser och känslor.


"Vi har försökt låta barnen vara delaktiga så att vi tillsammans har kunnat ta oss igenom sådant som är jobbigt". Foto: Hanna Richter

– Både jag och min fru tycker det är viktigt med transparens och att vara öppna med så mycket som möjligt. Vi har från början delat med oss om vad som händer, försökt förklara för våra barn och låta dem vara delaktiga så att vi tillsammans kunnat ta oss igenom sådant som är jobbigt.

– Jag tror och hoppas att det har hjälpt både mig och min familj. Sen är det också viktigt att de har andra att dela sina upplevelser med, utan att jag är med. Att veta att pappa kanske inte orkar, kan såklart vara en svår och skrämmande känsla.

"Man får helt andra prioriteringar"

– Tack vare att jag var relativt ung när jag drabbades och att cancern hittades så tidigt har jag hela tiden haft en väldigt positiv prognos. Men ett cancerbesked gör ändå att allting ställs på sin spets och att man verkligen ifrågasätter vad som är viktigt i livet. Jag såg ett tv-program med Kristian Gidlund, som drabbats mycket värre än jag, och jag tycker han verkligen satte ord på allt jag kände: Att livet faktiskt är ändligt. Den insikten har gjort mig bättre på att genomföra alla de saker och förändringar som jag funderat på, men som tidigare aldrig blev av.

– Jag har blivit bättre på att verkligen uppskatta allt jag har. Min familj, mina vänner, mitt jobb. Jag är absolut samma Johan, men kan på ett annat sätt uttrycka mina känslor och visa uppskattning för alla som är viktiga för mig.

Engagerar sig för Cancerfonden

– I dag är jag friskförklarad, även om jag fortfarande går på regelbundna kontroller. Och ett av de bästa sätten för mig att ge tillbaka till den fantastiska sjukvården är att engagera mig för Cancerfonden. Cancerforskningen är otroligt viktig och den är beroende av stödet från dig och mig. För mig har det också blivit viktigt att dela mina upplevelser och få fler män att våga prata om prostatacancer. Om min historia kan få några fler att våga testa sig, och kanske uppmuntra sina vänner att göra detsamma, så har vi i alla fall kommit ännu en bit på väg.


Julklappar som räddar liv 

En av tre kommer någon gång i livet få cancer. Men tack vare forskningen ökar överlevnaden och fler blir friska. Du kan bidra genom att köpa våra fina nyårslyktor, jullotter eller ge en julgåva. 

Köp dina julklappar här

Visa fler