Nyheter
Publicerad
17 okt 2018
Författare
Elin Sundh

”Hon njöt av livet in i det sista”

Artisten Karin Ström skrev en låt till sin svärmor, som gick bort i bröstcancer för ett år sedan. Nu kan du höra låten ”Älskling du är här nu” på Spotify och alla streamingintäkter från den går till Cancerfonden.

De sista två somrarna innan svärmor Terri gick bort, bodde Karin och familjen hos henne i Pennsylvania i USA, under större delar av semestern.
Eftersom att Terri var sjuk tänkte vi att det här kan vara sista sommaren och det gjorde att vi levde fullt ut. Vi levde för dagen tillsammans med resten av släkten, som bor i närheten, säger Karin.

Terri fick diagnosen bröstcancer redan 2003 och efter att hon behandlats med cytostatika och opererat bort ena bröstet reste hon till Kalifornien för att lära sig laga Raw Food, vilket var det enda hon åt ända tills hon gick bort.
Dagmar var sex år när hennes farmor dog och de tyckte mycket om varandra. I dag försöker vi göra saker tillsammans som vi vet att farmor hade gillat, till exempel baka Raw Food-bollar.

Massage och sång

Något annat som Terri tyckte mycket om var när Karin sjöng för henne. 

­ Hon ville alltid att jag skulle massera hennes mage med väldoftande oljor när hon hade ont av vätskebildning och metastaser i buken och hon frågade ofta om jag kunde sjunga för henne. Hon älskade min låt "New York" som handlar om när jag träffade hennes son i New York för första gången. Eftersom den betydde så mycket för henne bestämde jag mig för att ge henne en egen sång som handlade om henne, berättar Karin.

Låten blev en snuttefilt

Karin började skriva på låttexten och snart hade hon gjort en demo på sin portabla musikstudio som hon tagit med sig till USA från Sverige. Hon spelade upp musiken för Terri och det blev kärlek vid första ögonkastet.
Låten blev som Terris snuttefilt hennes sista tid. När hon skulle vila ville hon alltid höra den och de sista veckorna i hennes liv när hon låg på hospice, lyssnade hon ständigt på den. Även när hon var så sjuk att hon inte kunde sätta på låten själv, bad hon någon annan att spela den för henne och det känns väldigt fint att jag kunde ge henne det, säger Karin.

Förra sommaren blev den sista för Terri.
Trots att hon var så sjuk njöt hon av vackra morgnar och av livet in i det sista. Hon kunde ta med en bok ut på verandan och njuta av det fina vädret, trots att hon andra stunder kände en enorm ångest, berättar Karin.

Livespelning på SÖS

För Karin blev det viktigt att livet med Terri inte tog slut efter hennes bortgång och det är låten ett tydligt exempel på. Under Rosa Bandet-kampanjen kommer Karin därför att spela ”Älskling du är här nu” som låten heter och tre andra låtar på avdelning 21 på SÖS i Stockholm, där publiken är cancerdrabbade patienter. Spelningen kommer att sändas live på vår Facebooksida den 24 oktober kl. 14, men redan nu kan du logga in på Spotify och lyssna genom att klicka här. Alla streamingintäkter för låten går direkt till Cancerfonden.

Visa fler