Malin Tyrén Bakken och hennes älskade Rut, jämtgeten som nu har blivit för stor för att bäras i famnen. Foto: Jörgen Hildebrandt.
Nyheter
Publicerad
24 apr 2017

"Getterna är så fulla av liv"

Sjukdomen kom att förändra Malin Tyrén Bakken. Hon bestämde sig för att säga ja i stället för nej. Ja till att gifta om sig och ja till att skaffa getter.

Getter var de enda djur jag som barn ville ta med mig hem från djurparken i Borås. De är så charmiga, så spralliga, så fulla av liv. För ett år sedan engagerade jag mig i den nystartade föreningen Get2Gether och vi köpte tillsammans in två vuxna getter och 20 killingar och körde hem dessa till Lidingö.

När man drabbas av cancer känns det lätt som att livet är orättvist. Varför just jag? Jag som inte röker, som dricker måttligt, tränar lagom, som är en friskus. Jag bestämde mig för att inte tänka stackars mig. Efter att jag hade fått båda mina bröst bortopererade och gått igenom en sommar med cytostatika ställde jag hösten 2015 om hela mitt tänkande.

Jag skulle bli en gladare och mer positiv människa. Jag skulle värdesätta mitt liv. Jag skulle säga ja. I november gifte jag mig med Jörgen. Tidigare hade jag tänkt att man gifter sig bara en gång. Man gör inte si och man gör inte så. Men mina nej ändra-des till ja. På våren kom den här idén om att skaffa getter. Nu sköter de ekologisk slyröjning.

På sikt är tanken att avla på dem och att ett lokalt mejeri ska kunna göra ostar och ostkakor av mjölken. Min favorit är Rut. När hon var liten gick jag runt och bar henne i famnen. Nu kan hon komma och lägga sig i mitt knä. Rut och de andra getterna har hjälpt mig att ta en paus från sjukdomen och att ta avstamp mot ett nytt kapitel i livet.


Berättat för:
Markus Wilhelmson
Ur Rädda Livet nummer 1 2017

Visa fler