Anna Martling, tarmcancerforskare på KI med anslag från Cancerfonden. Foto: Ulf Sirborn.
Nyheter
Publicerad
24 aug 2015
Författare
Lisa Jacobson

Forskning leder till bättre operationsresultat

Genom att strålbehandla före operation har överlevnaden i ändtarmscancer ökat rejält. Och genom att vänta någon månad mellan strålning och kirurgi kan biverkningarna minskas, visar en ny studie som presenterades på Kirurgveckan.

Förra veckan samlades 1 500 kirurger och sjuksköterskor på Kirurgveckan för att presentera och ta del av den senaste forskningen på området. Kirurgi är en viktig del av cancervården och en lång rad studier presenterades som kan bidra till förbättringar för cancerdrabbade.

En cancerform där operationsresultaten lyfts rejält på senare år är ändtarmscancer. Det berättar professor Anna Martling, som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och som länge forskat om tarmcancer med stöd av Cancerfonden.

– Det har varit en otrolig utveckling. 1995 fick var tredje patient tillbaka tumören i tarmen efter operation, idag är det bara var tjugonde, säger hon.

En orsak är att man numera strålbehandlar patienterna före operationen, så att tumören krymper. På Kirurgveckan presenterade hon en studie som visar att det blir färre komplikationer om man väntar med operationen en till två månader efter strålbehandlingen, jämfört med att operera inom någon vecka. Biverkningarna blir lindrigare, samtidigt som överlevnaden inte försämras.

– Det ger också andra fördelar, till exempel hinner vi gå in med cytostatikabehandling under väntetiden, vilket ytterligare kan förbättra resultatet, säger Anna Martling.

Med strålning och cytostatika kan tumören ibland försvinna helt redan före operationen.

– Om fler i framtiden kan slippa bli av med ändtarmen och få stomi med allt vad det innebär vore det fantastisk, säger Anna Martling.

Ett annat ämne som diskuterades på Kirurgveckan var vikten av att använda kvalitetsregister på ett bra sätt och möjligheterna att ge tydligare information om vilka sjukhus som lyckas bäst med olika operationer. Flera studier om nya förfinade operationsmetoder presenterades också, till exempel en som ökar möjligheterna att operera bort levermetastaser, liksom nya tekniker att rekonstruera bröst efter bröstcanceroperation.

Lisa Jacobson

Medicinjournalist

Visa fler