Cancern förändrade deras liv, på många olika plan. Foto: Thron Ullberg 
Nyheter
Publicerad
5 mar 2018
Författare
Karin Herou

En vänskap för livet

I nöden prövas vännen, heter det. Men nöden kan också skapa nya vänskapsband. Judy och Elisabet drabbades båda av bröstcancer och träffades genom en patientförening. Sjukdomen gjorde dem till vänner – för livet.

Judy Hermansson, 59, och Elisabet Schesny, 58, skrattar ofta när vi ses och pratar om deras vänskap. De skrattar åt minnen och berättelser och att de väljer likadana bullar från bullhavet i montern på kaféet. Men de skrattar också åt det svarta och svåra, som de kan göra nu när de har viss distans till sjukdomen.

– Det har varit vårt sätt att tackla saker och ting. Mitt i sorgen över sjukdomen har vi kunnat skratta, både åt märkliga biverkningar, konstiga läkare och åt ”hjärnspöken” som hälsar på, exempelvis rädslan för återfall, säger Elisabet.

"Som att en bomb slog ner"

De älskar att resa, påtar gärna i trädgården och bor nästan grannar. Så visst har de vänskapstycke. Men det var varken trädgård eller resor som förde dem samman. För sex år sedan drabbades de båda av hormonell bröstcancer, den vanligaste typen av bröstcancer.

Elisabet hittade en knöl i bröstet strax före semestern. Hon och maken skulle precis ta en cykeltur i försommarkvällen och hon skulle bara byta om när hon kände den. Några dagar senare träffade Elisabet en läkare som konstaterade bröstcancer.

– Det var som att en bomb slog ner. Ändå hanterade jag allting rationellt. Jag städade skrivbordet på jobbet och gick runt till alla kollegor och berättade rakt upp och ner att det skulle dröja tills vi sågs eftersom jag skulle opereras för bröstcancer.

Umgängeskretsen förändrades 

Judy fick beskedet i samband med en rutinkontroll.

– Jag satt där på britsen och märkligt nog blev jag inte förvånad. Jag tänkte att det var min tur, eller min otur, att få sjukdomen. Jag blev helt tyst och fokuserad, säger Judy.

Båda minns glasklart de där dagarna. Och varje dag sedan dess har på något sätt varit präglad av sjukdomen. Judy och Elisabet opererades båda för hormonell bröstcancer. Cytostatikabehandlingen som följde gjorde att de tappade håret. Att inte känna igen sig själv i spegeln var svårt.

Den efterföljande strålbehandlingen ökade på den trötthet som redan fanns. För att minska återfallsrisken går båda på antihormonell behandling som ska pågå i många år. En potent medicin som också har sina biverkningar.


"Jag har fått en ny vän för livet", Elisabet Schesny. Foto: Thron Ullberg

Sjukdomen gjorde också att umgängeskretsen omkring dem i viss mån förändrades. En del kom med käcka råd om att försöka ta kontroll över sjukdomen. Andra drog sig undan, vissa slutade höra av sig, men det fanns också de som vågade vara nära.

Tuff och ensam tid 

Att dela erfarenheten av att få en cancerdiagnos är speciell.

– Med några blev det som en överenskommen dold hemlighet. Om vi inte pratar om det svåra så finns det inte. Det var en tuff och ensam tid. Jag pendlade mycket mellan svart och vitt. Vissa dagar var det självklart att jag skulle orka mig igenom sjukdomen och framför allt de tuffa behandlingarna, andra dagar kom osäkerheten över mig, säger Elisabet.

– Jag kände mig också väldigt ensam. Ingen i min närhet hade haft cancer och det kändes som om ingen riktigt förstod vad jag gick igenom, säger Judy.

Många tankar att dela 

En mörk februarikväll ordnade patientföreningen Amazona matlagningsafton. Kandelabrar med stearinljus lyste upp rummet. På ett bord låg mängder av färgglada grönsaker.

Elisabet hade mössa på sig för att dölja att hon hade tappat håret. Judys hår var kort och hade precis börjat växa ut efter cytostatikabehandlingen.

– Jag minns inte vad vi lagade, bara att det blev väldigt vackert och att vi hade en fin gemenskap, en sådan som jag hade längtat efter. När kvällen var slut frågade jag om någon skulle till pendeltåget. Elisabet skulle åt samma håll och det visade sig att vi nästan bodde grannar, säger Judy.

Den kvällen blev de stående länge i korsningen vid den gemensamma busshållplatsen. Det fanns så mycket att säga, så många tankar att dela.

– Döden blev närvarande i samma stund som jag fick sjukdomsbeskedet. Det fanns saker jag inte ens ville prata om med min man och som jag i stället höll inom mig. Tills jag träffade Judy, säger Elisabet.

Stöttar varandra 

De var båda sjukskrivna på deltid och eftersom de bodde bara några minuter ifrån varandra började de promenera tillsammans. De pratade om cancern, livet före och livet efter. De märkte hur lika de var och hur lika de tänkte om sjukdomen. Det var ett bra sätt att bearbeta, att få tala om sina tankar med någon som förstår precis.

– Jag vet att jag tänkte på operationsbordet; vad händer om jag inte vaknar upp? När min man gick ut från avdelningen undrade jag om det var ett sista adjö. Men den tanken kunde jag ju inte dela med honom, säger Elisabet.

JUDYS OCH ELISABETS RÅD  

1) Gå med i en patientförening. Du behöver inte gå med första dagen du får diagnosen och du kan besöka föreningen när du är redo att möta andra.

2) Var öppen med din sjukdom, om du kan.

3) Var tydlig med hur du vill att dina vänner och arbetskamrater ska bemöta dig. Får de tränga sig på? Får de fråga om allt? Får de dra sig undan? Du bestämmer.

4) Träffa andra som också är drabbade, till exempel via patientföreningar.

5) Hitta någon som är i samma situation som du kan dela din oro med. Inte minst för att ge varandra styrka och hopp.

6) Visa att du fortfarande vill träffa gamla vänner.

– Men jag förstod den, för jag hade tänkt precis samma sak, säger Judy.

– Med Judy blir mötet annorlunda än med andra vänner, det blir en djupare förståelse. Säger jag att jag haft ont i ryggen i ett par veckor vet hon precis vad jag tänker. En annan vän kanske råder mig att söka upp en sjukgymnast, men Judy förstår att jag är orolig för metastaser i ryggen, säger Elisabet.

– Vi skickar varandra små stöd-sms inför läkarkontroller och undersökningar. Det betyder så mycket. Vi vet ju hur det känns att sitta där och vänta på olika besked.

Skrattar mycket tillsammans 

När Elisabet fick ett återfall var Judy en av de första som fick veta. De stod hemma i Elisabets hall och kramades och grät länge tillsammans när hon hade berättat.

– Jag förstod precis och jag kände Elisabets sorg. Det var som att jag också hade drabbats, säger Judy.

Men deras vänskap handlar inte bara om att överleva, utan också väldigt mycket om att leva. Tillsammans går de på konserter, fikar, promenerar och de har startat en bokcirkel.

– Och så skrattar vi. Vad vi än gör tillsammans, så slutar det med att vi skrattar. När vi var på cancerrehab tillsammans skrattade vi så mycket i vår rehabgrupp att vi till slut var tvungna att fråga om vi störde. Vi störde inte, sa de, men vi hördes garanterat.

Vågar stå upp mer för sig själva

Cancern förändrade deras liv, på många olika plan.

– Elisabet är verkligen en sjukdomsvinst för mig. I somras på semestern minns jag att jag nästan längtade efter att semestern skulle ta slut så att jag skulle få träffa Elisabet igen, säger Judy.

– Konstigt nog har jag mycket att tacka cancern för. Den har förändrat mig som människa. Jag har fått en ny vän för livet i Judy. Men jag har också fått en annan syn på saker och ting och står upp för mig själv på ett helt nytt sätt. Jag vågar säga ifrån och vågar sätta ner foten. Jag har faktiskt blivit skitjobbig. Fråga min chef bara, säger Elisabet med glimten i ögat.

Och så skrattar de igen, högt och länge.


Ur Rädda Livet nr 4 2017 

Visa fler