Nyheter
Publicerad
1 nov 2016

"Det är bara tillsammans vi kan besegra cancer"

När Rosa Bandet-kampanjen summeras för fjortonde året i rad, står det klart att Cancerfonden slår nytt insamlingsrekord. Tack vare det enorma engagemanget och den stora givarviljan från privatpersoner och företag har kampanjen samlat in 81 miljoner kronor.

– Vi är enormt glada över det fina insamlingsresultatet. Varmt tack till alla hängivna privatpersoner, företag och föreningar som har bidragit, och gjort kampanjen så framgångsrik. Det är bara tillsammans som vi kan besegra cancer och det visar verkligen den här kampanjen, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Viktigt bidrag till cancerforskningen

Sedan starten 2003 har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj samlat in 674 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Kampanjen har även spridit kunskap om bröstcancer och cancerprevention, samt lyft viktiga frågor på den politiska agendan, bland annat för en bättre cancervård.

– Det här är ett viktigt bidrag till svensk cancerforskning, ett bidrag som gör att cancerforskare runt om i landet kan arbeta vidare och göra upptäckter som leder till att fler drabbade överlever, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Ett enormt engagemang

En av tre får cancer, men alla drabbas. Varje år får fler än 60 000 personer i Sverige en cancerdiagnos, 8 000 kvinnor drabbas av bröstcancer och cirka 50 män. Kampanjen engagerar därför många och är i dag något av en folkrörelse. I år har hundratals privatpersoner och föreningar arrangerat olika evenemang till förmån för Cancerfonden. Hundratusentals människor har köpt det rosa bandet och valt sponsorernas rosa produkter för att bidra till svensk cancerforskning.

Sprider kunskap om bröstcancer

Skådespelerskan Alicia Vikander formgav årets rosa band och under kampanjen har Cancerfonden spridit kunskap om bröstcancer genom viktiga patientberättelser och en uppmärksammad bröstskola. I samband med Rosa Bandet-loppet lyftes budskapet om att fysisk aktivitet minskar risken för att drabbas av bland annat bröstcancer. Kampanjen har även satt fokus på den allvarliga personalbristen inom mammografin.

Tillsammans kan vi besegra cancer

Ge en gåva och var med oss i kampen.


Läs fler Rosa Bandet-relaterade atiklar!


Rosa Bandets bidrag i kampen mot cancer – Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämd, berättar om några av framstegen. 

 


Det råder akut personalbrist på Sveriges mammografienheter. Cancerfonden har talat med två av de hjältarna som jobbar på enheterna.

 


Har du koll på brösten? – Här visar vi hur du undersöker dina bröst i tre enkla steg. 
Visa fler