Nyheter
Publicerad
18 maj 2017
Författare
Sandra Forsvik

Cancervårdens sjuksköterskor hyllas med egen dag

I dag uppmärksammas European Cancer Nursing Day för första gången. Syftet är att hylla alla sjuksköterskor inom cancervården och det är European Cancer Organisation som står bakom initiativet.

– Det är förstås väldigt roligt att vi får en egen dag. Vi är många sjuksköterskor som jobbar hårt för att ge alla patienter bra vård och omvårdnad, säger Elisabeth Stolpe Rados, sjuksköterska på Bröstenheten vid Västmanlands sjukhus i Västerås.

Svårt att räcka till 

Tanken är att European Cancer Nursing Day ska blir ett årligt arrangemang, och syftet är att lyfta betydelsen av de sjuksköterskor som arbetar inom cancervården runt om i Europa.


Elisabeth Stolpe Rados, sjuksköterska på Bröstenheten vid Västmanlands sjukhus i Västerås.

– Cancervården står inför stora utmaningar med brist på tid och resurser. Vi vill att varje patient ska känna sig väl omhändertagen, men det är svårt att räcka till. Långa väntetider skapar oro och oroliga patienter behöver mer resurser. Målet måste vara att varje patient ska känna sig trygg och att det ska vara lätt att få kontakt med vården när man behöver, säger Elisabeth Stolpe Rados.

Får utmärkelse för sitt engagemang 

Elisabeth Rados har utsetts till Årets sjuksköterska i cancervård 2017. Hon får utmärkelsen för sitt engagemang och patientfokus som lett till viktig utveckling av verksamheten inom flera områden.

Bland annat har Elisabeth varit delaktig i att ta fram ”Min vårdplan”, en pärm som patienten får i samband med sitt cancerbesked. Den ska fungera som ett stöd för patienten och dess närstående. I pärmen finns information om sjukdomen och material för att själv fylla i efter läkarbesöken så att de kan följa sjukdomsförloppet.

– Jag är förstås väldigt glad för den här utmärkelsen. Men jag vill också lyfta fram det team och nätverk jag jobbar med. De är fantastiska. Tillsammans kan vi utveckla och driva vården framåt, säger Elisabeth Stolpe Rados.

Sandra Forsvik

Webbredaktör

Visa fler