Åtta av tio remissinstanser är positiva till Tobaksdirektivsutredningen

Tidigare i år lämnade Tobaksdirektivsutredningen sitt slutbetänkande. I den föreslås ett antal åtgärder, bland annat att minska bruket av tobak, samt motverka illegal handel med tobak. Cancerfonden är en av många remissinstanser som har lämnat synpunkter.

I våras lämnade Tobaksdirektivsutredningen sitt slutbetänkande En översyn av tobakslagen – Nya steg mot ett minskat tobaksbruk, där den föreslår ett antal åtgärder som syftar till att minska bruket av tobak och motverka illegal handel med tobak. Betänkandet har sedan varit ute på remiss och Cancerfonden är en av många remissinstanser som har lämnat synpunkter.


Läs hela sammanställningen här.

En sammanställning av inkomna remissvar i Tobaksdirektivsutredningen, framtagen av Cancerfonden, visar att det finns ett starkt stöd för förslagen som presenteras i slutbetänkandet. Av de remissinstanser som tagit ställning till utredningens förslag är: 

  • Åtta av tio remissinstanser positiva till utredningen som helhet.
  • Drygt sju av tio remissinstanser positiva till ett exponeringsförbud.
  • Drygt nio av tio remissinstanser positiva till förslaget om fler rökfria miljöer.
  • Drygt nio av tio remissinstanser positiva till reglering av e-cigaretter. 

Rökning är den enskilt största påverkbara orsaken till dödsfall i cancer. Varje år insjuknar 6 800 personer i Sverige i en cancersjukdom som är relaterad till rökning. För att färre ska insjukna i cancer måste vi begränsa antalet barn och unga som börjar röka och underlätta för de som vill sluta. Varje enskilt beslut som syftar till att minska rökningen i samhället är angeläget och av största vikt för att skydda framtida generationer mot tobakens allvarliga hälsokonsekvenser. Målet bör vara att fasa ut tobaksrökningen fram till år 2025.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.