Årets Cancerforskare tackar för sig

Att sarkom fått mer uppmärksamhet har varit det bästa med att få utmärkelsen "Årets Cancerforskare", tycker professor Fredrik Mertens. Själv fortsätter han envist att leta svar på de nya frågor som varje forskningsframsteg skapar.

Att resultaten från labbet snabbt kommer till nytta för cancerpatienter är viktigt för Fredrik Mertens, Årets Cancerforskare 2018. Foto: Nicklas Rudfell

I januari i år fick Fredrik Mertens Cancerfondens utmärkelse Årets Cancerforskare för sin banbrytande forskning om sarkom, tumörer i kroppens mjukdelar, ben eller brosk. Snart är det dags att avslöja 2019 års cancerforskare, men först frågar vi Fredrik:

Vad har utmärkelsen inneburit för dig? 

– För mig personligen har det varit trevligt att få bekräftelse, men det viktigaste är att sarkomforskning har fått ökad uppmärksamhet. Mina kollegor har blivit mer medvetna om att sarkom finns. Och vi har haft utbildningsinsatser för distriktsläkare så att de ska ha i bakhuvudet att sarkom är något att fundera på, säger Fredrik Mertens som är professor i klinisk genetik i Lund. 

Har det hänt något särskilt spännande i din forskning under året? 

– Forskning är ju långsiktig, projekt pågår ofta under flera år. Just i år är jag glad för ett projekt där vi har studerat en tumörtyp som man faktiskt inte visste nånting om genetiskt tidigare. Vi har sett att en väldigt stor andel av de här tumörerna har en alldeles speciell genetisk förändring som potentiellt kan användas för riktad behandling. 

Fredrik berättar om ett annat projekt där han och hans kollegor studerat hur sarkomceller utvecklas över tiden. De har en tendens att samla på sig fler och fler genetiska förändringar och blir då sannolikt mer och mer aggressiva.

– Tack vare att vi arbetat med sarkom i decennier, så har vi kunnat studera prover från patienter med mer än 25 års mellanrum. Det var mycket arbete med den studien men nu blev vi äntligen färdiga och kunde hitta intressanta skillnader mellan olika typer av sarkom.

Hur känns det när man jobbat så länge med en studie? 

– Man andas ut. Men inser samtidigt att forskningen aldrig tar slut. Det föds nya frågor av det första svaret, så det är bara att fortsätta! 

Ser du några stora genombrott som väntar runt hörnet?

– Ja, årets Nobelpris som gick till immunterapi mot cancer, där tror jag att det kommer göras spännande studier på sarkomsidan. Man har hittat undergrupper av sarkom som sannolikt borde svara på sådan behandling. 

Nu avslöjas snart vem som blir Årets Cancerforskare 2019. Har du någon hälsning?

– Jag kan ju framföra ett grattis! Cancerforskning är väldigt abstrakt för de flesta. Därför tror jag att det är en fördel att få följa en given forskare. Utmärkelsen ledde till att jag blev kontaktad av många personer med sarkom, som hoppades att jag skulle kunna hjälpa dem. Det kan vara bra att vara förberedd på den typen av frågor. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.