Nyheter
Publicerad
27 aug 2012
Författare
Johan Wåhlin

Anders berättar om livet med hjärntumör

Fredag den 31 augusti är det dags för Hjärntumördagen på Hasselbacken i Stockholm. I programmet står att läsa att dagen har som syfte att ”sprida kunskap om en grupp patienter som inte har stark röst i den allmänna debatten. Vi vänder oss till alla som kan vara intresserade, men i första hand till dem som vill öka sina kunskaper inom området hjärntumörer”.

En som verkligen har bidragit till ökad kunskap om hjärntumörer är Anders Södergård.

2006 var han 25 år ung, studerade till läkare och såg tillbaka på sitt dittills bästa år i livet. Så en dag, mitt under ett spinningpass, slog en fruktansvärd huvudvärk till. Den höll i sig flera dagar och blev till slut outhärdlig. På akuten kom beskedet: En 4,5 centimeter stor hjärntumör.

– Det var som att läsa i journalen för vilken patient som helst – men det var mitt namn och mitt personnummer, berättar Anders i en intervju med Sveriges Radios Studio Ett.

Frågorna som dök upp var: Vilken typ av tumör är det, vilken behandling finns och vad är prognosen? Svaren fanns inte där och då. Han opererades några veckor senare, med komplikationer som följd. Han gick ner 12 kilo och var inlagd på sjukhus i två månader.

Halva tumören sitter kvar i huvudet. När som helst kan den börja växa igen.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på att jag har en hjärntumör. Men jag ser det inte som en påminnelse om döden – snarare som en påminnelse om livets skörhet, varenda dag. Det gör det lättare att leva livet minut för minut, säger han.

På sjukhuset hörde han Monty Python-sången ”Always look on the bright side of life”, en uppmaning som har följt Anders på den tuffa vägen tillbaka till vardagen. Han har bestämt sig för att leva länge. Hur länge vet han inte, men det kan å andra sidan ingen frisk människa veta heller.

I dag har Anders pluggat färdigt och gör sin allmäntjänstgöring på Uppsala Akademiska Sjukhus. Han har skrivit en självbiografisk roman om sina erfarenheter som cancersjuk: Strålmannen, som kommer ut senare i höst. På sin hemsida delar Anders med sig av sina erfarenheter. Han har också startat en insamling på Cancerfondens webbplats. Där skriver han ”Varmt tack för ditt bidrag till svensk cancerforskning”.

Vi på Cancerfonden kan bara instämma. Och tack själv Anders, för ditt engagemang i kampen mot cancer!

Johan Wåhlin

Webbredaktör

Visa fler