Foto: Carlos Zaya
Nyheter
Publicerad
8 jan 2018

25 750 nya månadsgivare under tv-galan

Under Cancerfondens gala Tillsammans mot cancer som direktsändes i TV4 ikväll, valde 25 750 personer att bli månadsgivare. Det är ett stort och viktigt bidrag till svensk cancerforskning.

– Jag är otroligt tacksam för alla som redan är månadsgivare - och för alla som i kväll valde att bli det. Tillsammans gör vi det möjligt för forskarna att göra nya viktiga genombrott, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden. 

Fler ska överleva cancer

En av tre får en cancerdiagnos någon gång i livet, men alla drabbas. Därför är syftet med galan Tillsammans mot cancer, att samla in pengar till cancerforskningen så att färre ska drabbas och fler ska överleva sjukdomen. På plats på ett känslostarkt Annexet i Stockholm fanns drabbade och närstående som delade med sig av sina erfarenheter i öppenhjärtiga berättelser om deras livsresor efter att de fått cancerbesked. Där fanns även forskare som berättade om deras hoppingivande och envisa arbete för att bekämpa cancer.

Kända artister stod på scen

Galan leddes av Tilde de Paula Eby och Bengt Magnusson. På scenen bjöd artister som Robin Bengtsson, Miss Li, Bo Kaspers Orkester, Janice och Jan Malmsjö på starka framträdanden. Under kvällen medverkade även andra kända profiler, bland annat Camilla Läckberg. 

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt medverkat under galan och bidragit till det fantastiska resultatet: alla drabbade och närstående som modigt delat med er av era upplevelser, forskare som berättat om genombrott och utmaningar och programledare och artister som bjudit på högklassig underhållning. Tillsammans kan vi besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström.


Foto: Carlos Zaya

Årets cancerforskare prisades

Under kvällen delades även Cancerfondens årliga utmärkelse ”Årets cancerforskare” ut. I år gick titeln till professor Fredrik Mertens, klinisk genetikforskare vid Lunds universitet.

Årets utmärkelse till Fredrik Mertens uppmärksammar ett fantastiskt, mångårigt forskningsarbete som inte bara avslöjat några av de innersta cancerframkallande hemligheterna i cellernas arvsmassa, men som också har fått direkt betydelse för patienterna vid diagnostisering och val av behandling, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

 


Som månadsgivare ger du forskningen de bästa förutsättningarna. Dina regelbundna gåvor håller nere våra kostnader samtidigt som forskarna mer långsiktigt kan planera sitt arbete.

Bli månadsgivare

Visa fler