Visa misstänkta prickar för doktorn

Lär känna din hud och ser du en hudförändring ska du inte vänta, utan låt en läkare titta på den. Det rådet ger hudläkaren Ada Girnita, som är ansvarig för melanomveckan – Euromelanoma Week – i Sverige.

Samtidigt som sommarsolen plötsligt kom till Sverige infaller årets melanomvecka, 9-13 maj. Det är en europeisk satsning för att utbilda allmänheten om hudcancer, och för att hitta fler tumörer.

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige, även den allvarligaste formen malignt melanom. Och tidig upptäckt är avgörande.

– Hittar vi ett melanom tidigt går det att operera bort och sedan är det klart. Men om man väntar hinner tumörceller sprida sig och då har vi en helt annan situation, då kan man inte längre bota, förklarar Ada Girnita, hudläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Var försiktig i solen

Den viktigaste orsaken till hudcancer är solens strålning. Varje gång huden blir bränd eller rodnad skadas hudens celler. Cancerfonden rekommenderar därför skugga mitt på dagen på sommaren, och att man skyddar sig med kläder. Solkräm kan användas som ett komplement.

Förutom att vara försiktig i solen och undvika solarier, gäller det att lära känna sin hud både på fram- och baksidan av kroppen. Ada Girnita rekommenderar att man tittar efter förändringar regelbundet efter duschen och gärna ta hjälp av någon annan som kan titta på ställen man själv har svårt att se.

En grupp som är extra utsatt är äldre män.

– De kollar inte huden på samma sätt som kvinnor. Det är tråkigt men så är det. Kanske går det med bar överkropp på sommaren, och är de ensamstående så är det ingen som ser en hudförändring på ryggen.

Kolla upp misstänkta prickar

Under melanomveckan erbjuds i nästan alla europeiska länder extra besökstider där hudläkare kollar hudförändringar. I Sverige har en lång rad hudkliniker erbjudit ungefär 5 500 mottagningstider dit man kan komma utan remiss.

– Det är rekord faktiskt, så jag är jätteglad, säger Ada Girnita som varit engagerad i melanomveckan i flera år.

En kontroll kan bokas på webbplatsen www.pdf.nu/euro/euromelanoma.asp, och fler tider kan du hitta via Mina vårdkontakter, eller genom att ringa till de mottagningar som är listade www.euromelanoma.org/sweden.

Tyvärr brukar tiderna snabbt ta slut, men det går alltid bra att vända sig till sin husläkare för att få remiss till hudläkare. I till exempel Stockholm är det även möjligt att skriva en så kallade egenremiss, men enligt Ada Girnita går det oftare fortare att gå via vårdcentralen.

Så kan malignt melanom se ut:


På Melanomföreningens webbplats hittar du fler bildexempel

Det finns flera typer av hudcancer:

Malignt melanom är den allvarligaste formen, som kan sprida sig i kroppen och i värsta fall bli dödlig. Melanom uppkommer i celler som bildar hudens pigment och är ofta mörkt eller svart. Hos rödhåriga kan melanom dock bara se ut som en rodnad fläck.

Skivepitelcancer utgår från hudens mellersta skikt och kan sprida sig om tumörerna får växa i många år.

Basallcellscancer, eller basaliom, är den allra vanligaste varianten och drabbar ungefär 30 000 personer varje år i Sverige. Den sprider sig normalt inte men kan bli till sår som inte vill läka.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.