"Forskningen räddade mitt liv"

Michaels trötthet och hosta blev allt värre. När han till sist gjorde en lungröntgen visade det sig att han hade malignt melanom, med spridning till lungorna. När diagnosen var ställd fanns bara alternativet att operera bort hela vänstra lungan.

Foto: Emma Larsson

– Jag återhämtade mig relativt snabbt efter operationen och efter ett par månader började jag arbeta. Men redan den första veckan på jobbet började allt om igen. Jag hostade, mådde dåligt och fick feber, säger Michael.

Cancern var inte borta och dottertumörerna hade spridit sig. Metastaserna växte extremt snabbt, de fullkomligt exploderade.

– Jag var tillsammans med min fru när jag fick beskedet att cancern spridit sig. Allt blev kaos och jag mådde otroligt dåligt, både fysiskt och psykiskt. Det kändes som om det var slut för mig och det blev en mycket svår tid för oss alla. Min familj försökte peppa mig, men allt jag ville var att krypa ihop i fosterställning.

Tumörerna slutade växa

Ana Carneiro är Michaels läkare och har följt honom sedan han fick sin cancerdiagnos. Det var Ana som föreslog att testa den nya kombinationsbehandlingen med immunterapi. Michael var mycket sjuk och förstod att det egentligen inte återstod några alternativ.

– Jag hade absolut ingenting att förlora och sa: Kör på allt ni har!

Efter en tid kunde läkaren se att tumörerna slutade växa.

– Det var som ett mirakel faktiskt. Mot alla odds blev jag helt cancerfri – och har fortsatt vara det.

– För mig är Ana en stjärna. Otroligt professionell och hon förklarar saker på ett klart och tydligt sätt. Tar sig alltid tid att lyssna, hon finns där för mig. Hon har betytt otroligt mycket.

”Jag är ett levande bevis”

– I mitt fall är det så extremt tydligt, forskningen räddade mitt liv. Jag är otroligt glad att jag fått livet tillbaka, att få se mina barn växa upp.

Foto:
Foto: Emma Larsson.

Nu är Michael tillbaka på jobbet på halvtid, resten av tiden umgås han med familjen. Livet har helt klart fått andra prioriteringar.

– Karriär, status, pengar och allt det där blir mindre viktigt. Det betyder inte att jag slutat bry mig, för det gör jag fortfarande. Om kaffet är kallt eller skorna skaver blir jag fortfarande engagerad. Det är ju det livet handlar om. De små sakerna.

Att kämpa tillsammans

Michael har haft ett starkt nätverk som stöttat under sjukdomstiden. De har alla funnits där och varit ett ovärderligt stöd. Han vet också att stödet från Cancerfondens givare bidragit till att nya behandlingsmetoder kommit fram.

– Alla behövs när det väl gäller. Jag tror mycket på idén att människor kan starta en egen insamling. Det blir ett mer personligt sätt att engagera sig. Och nästan alla har ju en relation till cancer.


Hjälp oss besegra cancer  

Din gåva ger oss möjlighet att finansiera den främsta cancerforskningen i Sverige. Med din hjälp kan vi komma ännu ett steg närmare vår vision – att besegra cancer.

Ge din gåva här