Hög dödlighet bland rökare
Mer än varannan rökare dör av sin rökning. I snitt förlorar varje rökare tio år av sitt liv. Socialstyrelsen uppskattar att cirka 12 000 personer avlider på grund av rökning varje år, varav 5 200 dödsfall är kopplade till cancer.
Det innebär att rökningen står för mer än vart tionde dödsfall hos personer i Sverige. Förutom att avlida i en cancersjukdom innebär rökning stor risk att dö av
- hjärtinfarkt
- stroke
- eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL.
Trots att rökningens risker är väl kända röker 6 procent i den vuxna befolkningen i Sverige dagligen. Rökningen har dock minskat under de senaste decennierna, särskilt bland män. På 1960-talet rökte hälften av alla män. Sedan dess har andelen rökande män minskat successivt för att i dag vara 6 procent.
Lika många män som kvinnor röker
Kvinnor rökte som mest på 1970-talet, då ungefär var tredje kvinna var dagligrökare. Under 1980-talet minskade rökningen även bland kvinnor och i dag röker lika många kvinnor som män, 6 procent.
Den ökande andelen kvinnliga rökare under 1960- och 1970-talen har lett till att kvinnor i större utsträckning får sjukdomar som tidigare betraktades som typiskt manliga. Dit hör lungcancer, hjärtinfarkt och stroke.
Medan lungcancerfallen minskar hos män ökar de hos kvinnor. Och sedan ett tiotal år avlider fler kvinnor i Sverige av lungcancer än av bröstcancer.
Nikotinet gör det svårt att sluta röka
Orsaken till att så många röker trots att de känner till riskerna beror bland annat på att nikotinet i tobaken är en starkt beroendeframkallande drog. Har man väl blivit beroende är det svårt att sluta.
- De flesta börjar röka i tonåren och varje år börjar tiotusentals ungdomar att röka.
- Den som börjar då löper tre gånger större risk än andra att dö mellan 35 och 69 år.
- Den som börjar i högre ålder utsätter sig för dubbelt så stor risk för tidig död som icke-rökaren.
Läs mer om snus