Sol och UV-strålning

Minska risken för hudcancer genom att sola säkert

Minska risken för hudcancer genom att sola säkert

Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer. Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta – trots det är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt.

Granskad av: Ada Girnita, överläkare, hudkliniken Karolinska universitetssjukhuset

Fakta

  • Närmare 12 000 personer i Sverige drabbas varje år en allvarlig form av hudcancer.
  • 9/10 fall av malignt melanom är kopplade till solens UV-strålning.
  • 500 personer avlider varje år på grund av malignt melanom.

För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är sunda solvanor.

Varje år får 35 000-40 000 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer.

Utöver det får 4 200 personer i Sverige den allvarligare formen malignt melanom. Av dessa avlider 500 personer varje år.

Ytterligare 7 500 personer drabbas och 100 personer avlider årligen av annan hudcancer, huvudsakligen skivepitelcancer.

Se statistik för sol & cancer

Stor ökning av hudcancer

Precis som andra former av hudcancer har malignt melanom ökat kraftigt de senaste decennierna.

Den största riskfaktorn för malignt melanom och övrig hudcancer är ultraviolett (UV) strålning, främst från solen. År 2022 insjuknade drygt 5 200 personer.

Det är mer än dubbelt så många som för 20 år sedan, även när man tar hänsyn till befolkningsökningen. Även om de som drabbas främst är äldre är det viktigt att även skydda barn och unga från för mycket sol. Det minskar risken att de får hudcancer senare i livet.

Ladda ner graf som bild

Källa: Socialstyrelsen. Åldersstandardiserat enligt befolkningen år 2000.

Håll koll på UV-index

Den som reser till varmare länder på vintern utsätter sig för extra stor risk. Dels är den vinterbleka huden ovan vid det starka solljuset, så att man lättare bränner sig, dels är UV-indexet i exempelvis Thailand dubbelt så högt som under en solig sommardag i Sverige.

Person i solsäng på sandstrand vid vattenbrynet.
UV-indexet är dubbelt så högt i Thailand som i Sverige en solig sommardag.

Personer med mörk hud som lever på solfattiga breddgrader, så som i Sverige, har mycket liten risk att få hudcancer. Det naturliga melaninet i huden är ett gott skydd. Men även om risken är liten så finns det en risk och det är viktigt att söka vård vid symtom. 

Läs mer om solkänslighet

Särskilt vid resa till varmare länder under eller efter en vinter ska även personer med mörk hud följa de rekommendationer och solråd som finns för att undvika att bränna sig. Brännskador orsakade av solens UV-strålar är den största riskfaktorn för hudcancer.

Min soltid på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats kan man enkelt se hur länge man kan vistas i solen en solig sommardag i olika delar av världen.

Läs frågor och svar om solen och UV-strålning

Skydda barn mot UV-strålning

Det är extra viktigt att skydda sina barn eftersom barns hudceller är extra känsliga. Barns hud har inte möjligheten att skapa samma pigmentskydd som vuxnas hud. De ska därför utsättas för stark sol i så liten utsträckning som möjligt.

En eller flera kraftiga brännskador av solen under barndomen kan resultera i malignt melanom i vuxen ålder. Även den under livet samlade mängden UVA- och UVB-bestrålning som kroppen utsatts för har betydelse för uppkomsten av hudcancer.

Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer.

Även i skuggan kan du utsättas för UV-strålning

En stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt. Men även i skuggan kan du utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning, eftersom den blå himlen sprider solens strålar.

Att många bränner sig på stranden eller på sjön beror inte bara på att vattnet reflekterar UV-strålarna – det beror på att det oftast är fri himmel där. Strålningen är alltid starkare vid en strand med fri horisont än vid en strand som är omgärdat av träd eller berg som kan skydda mot den spridda strålningen från himlen.

Så skyddar du dig mot solen

Sök skugga mellan klockan 11 och 15

Undvik solen när den är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus

Skydda huden med kläder

Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.

Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar

Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.

Sola inte solarium

Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Fakta om solen och UV-strålning

Man behöver alltså inte ligga och sola aktivt för att riskera att bränna sig och därmed utsätta sig för större risk att drabbas av hudcancer. Här är några fakta som kan vara bra att ha med sig en varm sommardag:

  • Vatten reflekterar mindre än tio procent av solens strålar men släpper igenom UV-strålning på den som badar.
  • Inte bara direkta solstrålar träffar den som solar. Hälften av solens UV-strålning når fram i skuggan.
  • UV-strålningen i skidbacken är extra stark. Snö reflekterar hela 80 procent av solens strålar.
  • Om din skugga är kortare än din egen längd så är solen stark.

D-vitamin och solen på vintern

I Sverige är solen för svag under vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras och tillgodose våra behov. D-vitaminet som kroppen byggt upp under den ljusare vår- och sommarperioden lagras inte i kroppen så länge att vi har tillräckligt med D-vitamin under de mörka månaderna. 

Då är det viktigt med mat som är rik på D-vitamin, som fet fisk, ägg och mejeriprodukter. Vissa individer kan även behöva D-vitamin i kosttillskott. 

Läs mer om D-vitamin hos Läkemedelsverket

Malignt melanom

Mellan 80 och 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas tack vare att melanomet upptäcks tidigt och därmed inte har hunnit sprida sig.

Exempel på tre olika typer av malignt melanom på huden
Besök Melanomföreningens webbplats för fler bildexempel.

Se fler bilder på hudcancer

Därför är det viktigt att regelbundet hålla koll på sin hud och att söka läkare vid misstänkta hudförändringar. Hudcancertyperna basalcellscancer och skivepitelcancer är ännu vanligare än malignt melanom, men är i regel enklare att bota.

Du bör söka läkare om

  • Ett födelsemärke ändrar färg, form, växer eller kliar.
  • Ett sår inte läker på flera veckor.

Läs mer om läkarundersökning

Se bilder på godartade hudförändringar

Illustration mobiltelefon med testet Kolla risken

Kolla risken på 5 minuter

Det här testet är för dig som vill veta mer om hur hälsosamma levnadsvanor kan minska risken för cancer.

Starta testet

Sola säkert – 4 tips

Lär dig att sola på rätt sätt så att du inte bränner dig! Här ser du hur man solar rätt.

Myter om sol och solande

Solning behövs för god D-vitaminomsättning

Svar: Det behövs en mycket sparsam exponering i direkt solljus för en god D-vitaminomsättning. För ljushyade personer räcker det med cirka 10-15 minuter med sol i ansikte och på bara armar under en sommardag.

En person med mörk hud behöver vistas i solen flera gånger längre tid än en person med ljus hud för att komma upp i samma halter av D-vitamin.

Endast om man bränner sig ökar risken för cancer

Svar: Att bränna sig ökar risken för hudcancer och det är extra farligt att bränna sig i unga år eftersom barns hudceller är extra känsliga. Barns hudceller har inte samma förmåga att skapa skyddande pigment som vuxnas.

Barn ska därför aldrig sola. Men faktum är att ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer även utan att bränna sig.

Solen är starkare utomlands, hemma är det inte så farligt

Svar: Det stämmer att solen i till exempel Thailand är mycket starkare än i Sverige. Men UV-strålningen från solen en solig sommardag i Sverige är stark och vi behöver skydda oss.

UV-strålningen är en riskfaktor för hudcancer som är den cancerdiagnosgrupp som ökar mest i Sverige. Varje år får närmare 12 000 personer malignt melanom eller skivepitelcancer i huden och över 600 personer avlider.  

Klimatförändringarna har gjort ozonskiktet i atmosfären tunnare och släpper igenom UV-strålarna

Svar: Det är mycket riktigt ozonskiktets tjocklek som avgör hur mycket strålning som släpps igenom, men över Sverige har ozonlagret varit ungefär lika tjockt sedan 1950-talet. Att allt fler människor får hudcancer beror snarare på våra solvanor.

Mindre uttunningar av ozonskiktet har passerat över Arktis och flera nordeuropeiska länder, däribland Sverige. Men uttunningarna har varit tillfälliga och väderberoende. Den förändring av ozonskiktet som har skett över Sverige påverkar inte vår risk att få hudcancer. Risken att få hudcancer beror på våra solvanor.

Så påverkar Cancerfonden folkhälsopolitiken

Vi väljer själva hur vi ska leva våra liv. Men politikens uppgift är att skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt. Vi arbetar för att påverka folkhälsopolitiken, så att färre drabbas av cancer.

Varför är det viktigt för Cancerfonden att lyfta kopplingen mellan sol och cancer?

Antalet fall av hudcancer är mer än dubbelt så många som i mitten på 1990-talet. En utveckling direkt kopplad till våra solvanor.

Att bryta mönster, förändra ideal och beteenden tar tid, och det kan inte helt lämnas åt enskilda individer. Samhället har ett ansvar att ge alla människor rätt förutsättningar att kunna leva hälsosamt.

För att vända trenden och se till att färre drabbas av cancerkrävs att hela samhället agerar nu. Inte minst krävs fler politiska initiativ.    

Vilka politiska initiativ är viktiga för att förändra våra solvanor?

Cancerfonden anser att

  • informationsinsatser för bättre solvanor genomförs regelbundet
  • förbud mot solariesolande för kosmetiskt bruk införs
  • alla kommuner säkerställer att Boverkets råd för skuggiga platser vid förskolor och skolor genomförs

Läs mer i vårt intressepoliska program


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.