Artiklar
Publicerad
19 feb 2014

Chefen följde med på återbesöket

– Susanne är beundransvärd med sitt mod och sin styrka. Hennes närvaro på arbetsplatsen ger en dimension av livet som många kan behöva, säger Agneta Eskelid, driftschef på Gekås och Susanne Landströms stöd när hon fick cancer.

Susanne Landström har jobbat på Gekås i Ullared i 23 år. Alla vet vem hon är trots att företaget har 1 400 anställda. Hon är sig själv och har nära till skratt. Hon kan både slänga käft och muntra upp folk. Och hon har ett hjärta av guld, menar Agneta Eskelid.

Men när hon efter 40 år som rökare fick lungcancer rasade hennes värld samman, bit för bit.

– Jag fick upprepade förkylningar flera månader i sträck och kände att något inte stämde, berättar Susanne. På vårdcentralen brydde de sig inte ens om att titta mig i öronen. Jag bytte vårdcentral och där tog de en massa prover.

De visade att hon hade bihåleinflammation, en infektion i övre luftvägarna och öroninflammation. Hon fick en penicillinkur och en remiss till lungröntgen liksom isotopröntgen. Kvällen innan hon skulle göra biopsiundersökningen fimpade hon för gott. Och när hon skulle få reda på resultatet av undersökningen kontaktade hon sin chef på Gekås, Agneta Eskelid och frågade om hon kunde vara med som stöd vid återbesöket.

För henne var det självklart att ställa upp.

– Man vänder inte en människa ryggen när hon ber om hjälp. Susanne är ensamstående och fick beskedet med en ledsen dotter vid sin sida. I det läget kunde jag avdramatisera situationen genom att vara konkret, tydlig och lugn. Cancer är ett laddat ord som ofta kopplas till död. Susanne uppfattade inte att läkaren sagt att cancern hade spridit sig och det kunde vi prata om efteråt.

I februari 2012 opererades övre loben på högra lungan bort. Sedan följde strålbehandling i kombination med cytostatikabehandling på Skånes universitetssjukhus i Lund. Susanne som alltid varit den som tröstar, stod nu inför en helt ny situation.

Det blev mycket ångest och tårar men hon fick stöd och peppning från många håll: från döttrarna, sina systrar, alla Facebookvänner och inte minst från arbetsplatsen.

– Om jag inte haft mitt arbete hade jag gått under, säger Susanne. Agneta är en helt otrolig människa som har stöttat mig jättebra. Jag kunde inte ha en bättre chef. Under min sjukskrivningsperiod åkte jag till jobbet en gång i veckan. När jag var färdigbehandlad fick jag en anpassad tjänst, med halva dagen i kassan och andra halvan i märkhallen.

Agneta tycker att fler chefer i arbetslivet borde visa mer medmänskligt engagemang för sina anställda. Att tala med en medarbetare som drabbats av en livshotande sjukdom är inget att vara rädd för, menar hon. Det skapar tillit.

– Om vi inte klarar av att möta våra anställda i en svår situation kan vi inte räkna med att skapa någon produktivitet heller. När jag skulle vara med som stöd vid läkarbesöket meddelade jag min närmaste chef. Vår koncernchef Boris Lennerhov ville att jag skulle hålla honom informerad under Susannes mest kritiska sjukdomsperiod. Han är mån om att alla anställda mår bra, säger Agneta Eskelid.

Text: Siv Öberg
Ur Rädda Livet nr 1, 2014

Visa fler