Artiklar
Publicerad
25 aug 2010

"Även män kan få bröstcancer"

"Min före detta sambo fick bröstcancer samtidigt som jag. Det resulterade i en enorm anstormning från media, att ett par får sjukdomen samtidigt har aldrig hänt förut. Det har kostat på att finnas i media", berättar Lennart Lundgren i en krönika skriven till Rosa Bandet-kampanjen 2009.

Foto: Lena Garnold

Runt midsommar 2006 kände jag av en ren tillfällighet en knöl stor som en ärta i mitt vänstra bröst.

Jag tänkte inte tanken att det kunde vara bröstcancer. Hade en tid bokad hos min husläkare i augusti så jag tog det med ro. Han skrev en remiss till en cytolog som tog prover. När beskedet kom blev både min läkare och jag själv chockade. Han hade under alla år inte haft en manlig patient med bröstcancer, utan endast hört talas om att män kan få den kvinnodominerade sjukdomen.

Jag opererades i oktober, sade upp mig på jobbet för att börja om från början, men det fungerade inte så fick jag tillbaka mitt gamla arbete på ett nytt distrikt och flyttade till Uddevalla i december 2007. Jag märkte att det var för tidigt att starta upp ett nytt distrikt och slutade att arbeta i mars 2008.

Under våren och sommaren seglade jag med ett skolfartyg under 73 dagar och seglandet gjorde mig frisk och i augusti, just 60 år fyllda, fick jag ett nytt arbete! Det är inte många förunnat.

Jag gick till sjöss vid 15 års ålder och har sedan dess drömt att ännu en gång korsa Atlanten. Belöningen till mig själv, för att förhoppningsvis ha besegrat sjukdomen, var att segla över Atlanten. Vi gick från Canarieöarna till Cap Verde där vi vilade under tre dygn. Sedan tog vi språnget över Atlanten till Grenada i Väst Indien. När vi gick ut från Cap Verde fick vi storm, vågorna beräknades till ca 6 meter. De tre dagarna är tveklöst de bästa i mitt liv.

Vi fick verkligen lägga fokus på att klara av situationen. Mitt långa mål är att segla ensam över Atlanten. Alla dessa stjärnor, alla nätter på Atlanten och alla tårar - ett tag trodde jag att Atlanten var på väg ut genom ögonen. Det var skönt samt nödvändigt.

Eftersom min före detta sambo fick bröstcancer samtidigt blev det en enorm anstormning från media. Det har kostat på att hänga ut sig i media men jag har gjort det för att berätta att även män kan få denna sjukdom. Det har blivit mycket bättre på den så kallade ”marknaden”, men det saknas fortfarande information. Jag pratar dagligen med män som inte vet att de kan få sjukdomen. Mitt huvudmål har hela tiden varit Rosa Bandet.

Jag berättar ofta om min Atlant-segling och många säger ”det har jag alltid drömt om” och min replik blir då: ”Vad väntar du på, sätt igång!" Tydligen är det så att de flesta av oss behöver en ”snyting” för att förverkliga våra drömmar.

Om någon läsare vill höra av sig nås jag på llundgren@tele2.se. Vem vet, förhoppningsvis så kan jag kanske tillföra något.

(Krönikan skriven av Lennart Lundgren till Rosa Bandet-kampanjen 2009).

Visa fler