Artiklar
Publicerad
29 sep 2011

5 nya organ - 5 nya guld

Martha Ehlin är förälskad i själva livet och hennes lyckotal är siffran fem. För två år sen transplanterade hon fem organ. I somras vann hon fem guld på World Transplant Games i Göteborg.

Martha Ehlin sitter i gräset bredvid startbanan. Hon har precis avslutat en kort yogasession med solhälsningen. Sedan tar hon ett djupt andetag och drar in doften av gräs för att fylla kroppen med kraft inför tävlingen i längdhopp. För det var i gräset det vände. Det var i augusti för två år sedan. Hennes pappa frågade vad hon ville göra just den dagen och Martha svarade: ”Känna på gräset.” Hon låg på Sahlgrenska Universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning efter att ha varit den artonde personen i Sverige som transplanterat fem organ. En rad komplikationer hade tillstött, tillståndet var länge kritiskt.

Efter visst övervägande kallades mer personal in och Martha bars ut under ett träd på den lilla gräsmattan bakom sjukhuset. Underlaget var stenhårt efter fyra månader påsjukhussängens luftmadrass. Men hon kände det mjuka gräset och livsviljan som växte.

– Det ögonblicket kommer jag aldrig att glömma. Det var där det vände. Solen kom fram och jag kände på gräset och bestämde mig för att komma tillbaka till livet, att jag måste göra något själv. Inte sondmatas och bli tvättad av andra varje dag, säger Martha Ehlin som minns att två veckor efter den händelsen flyttades hon från intensivvårdsavdelningen, iva, till en vanlig avdelning. Då hade det gått nästan ett år sedan hon fick diagnosen endokrin cancer.

Det började med värk i ryggen och en trötthet som inte ville ge med sig. När tumören i bukspottkörteln hittades ställdes hon inför två val: cytostatika resten av livet eller transplantera fem organ i magtrakten.

– För mig var det ett lätt val, samtidigt som det var omöjligt. Jag satsade allt på ett kort och tackade ja till transplantation. Under väntetiden gick jag mycket på mental styrka, styrketränade så mycket jag orkade och tog långa promenader. Det var mycket ångest och stress under den perioden. Eller ett rent helvete, trots gott stöd av familj och vänner, excellent vård och ett team som var beredda dygnet runt att åka och hämta organ från en avliden person som förhoppningsvis matchade Marthas.

I ett halvår väntade hon. Det var en brutal period.

«Spelen har varit ett viktigt mål för mig under den här långa resan. Varje gren representerar ett organ.»

– Jag levde som i en bubbla som jag inte kunde ta mig ur. Livet och döden hade kommit in i mitt liv på ett sätt som jag aldrig trodde att jag skulle uppleva. Så en eftermiddag kom det förlös nde samtalet från transplantationsteamet. Vid midnatt påbörjades operationen som fortsatte i sjutton timmar. Hon var då den artonde personen i Sverige som skulle genomgå denna operation. Då visste hon att World Transplant Games gick i Australien, men det var avlägset att hon skulle kunna delta. Ändå lovade honsig själv att göra det när spelen kom till Göteborg.

– Spelen har varit ett viktigt mål under den här långa resan. Varje gren representerar ett organ för mig, säger Martha som deltar i grenarna innebandy, kula, höjd, längdhopp och spjut.

I våras började hon träna inför spelen på allvar med styrketräning, cykling och yoga. Dessutom har hon börjat arbeta igen, deltid. Efter spelen ska hon surfa med sina syskon i Sydfrankrike. Det var där hon var, precis 30 år fyllda, när hon fick sin diagnos – endokrin cancer.
– Då tänkte jag att nästa gång jag står på den här vågen ska jag vara frisk.

Och så ville hon gärna vinna under World Transplant Games. 
– För mig är det inte bara spelen i sig, utan jag vill visa mi  tacksamhet till donatorn och donatorns familj plus alla som stöttat mig under den här tiden och inte minst all vårdpersonal, från läkare till dietist, köks- och städpersonal. Jag är djupt tacksam.

Text: Agneta Slonawski Foto: Maja Kristin Nylander
Ur Rädda Livet nr 3 2011

Visa fler