Lungcancer är en sjukdom där celler i lungorna börjar växa okontrollerat och bildar en tumör. Den vanligaste orsaken är rökning, men även icke-rökare kan drabbas. De flesta som får lungcancer är mellan 60 och 80 år. Vanliga symtom är hosta, andfåddhet och viktnedgång.

Granskad av: Roger Henriksson, professor och överläkare i onkologi, Umeå universitet

Fakta

  • Enligt beräkningar kan 6 av 10 lungcancerfall förebyggas.
  • Bronkoskopi är en vanlig undersökning vid misstänkt lungcancer. 
  • Operation är den metod som botar flest patienter med lungcancer.

Vad är lungcancer?

Vid lungcancer är det i de flesta fall en cell i lungornas slemhinna som har börjat dela sig ohämmat och efter en tid – kanske flera år – bildat en tumör.

I slemhinnan finns både skivepitelceller och körtelceller som kan omvandlas till cancerceller.

Det är vanligt med dottertumörer så kallade metastaser i lungorna. En förklaring är att när blodet i kroppen kommit tillbaka till hjärtat pumpas det först ut till lungorna för att ta upp nytt syre.

Det betyder att allt blod passerar genom lungorna och risken för att en cancercell som cirkulerar i blodet sätter sig i lungan och bildar en dottertumör är relativt hög.

Illustration lungor
Lungorna sitter i bröstkorgen. Utrymmet mellan lungorna kallas mediastinum. Där finns lymfkörtlar, viktiga blodkärl (bland annat stora kroppspulsådern), hjärtat, matstrupen och luftstrupen. Illustration: Thomas Krebs

Symtom på lungcancer

Vanliga symtom vid lungcancer är långvarig hosta, andfåddhet, bröstsmärta, blodiga upphostningar och pipande andning. Feber och lunginflammation kan förekomma. Symtom senare i sjukdomsförloppet kan vara trötthet, viktnedgång, aptitlöshet och i en del fall symtom från dottertumörer, så kallade metastaser.

Var uppmärksam på

  • hosta eller torrhosta under längre tid
  • blodiga upphostningar
  • andfåddhet i vila
  • smärta i bröstkorgen
  • pipande eller väsande andning
  • lunginflammation
  • viktnedgång och tappad matlust.

Många olika symtom kan förekomma vid lungcancer. Ofta är det sjukdomstecken som också är vanliga vid andra lungsjukdomar. Symtomen kommer ofta i ett sent skede av sjukdomen.

Hosta

Det vanligaste symtomet på lungcancer är hosta. Hostan beror på irritation i luftvägarnas slemhinna, men kan också orsakas av att luftvägarna trycks ihop av tumören så att man måste hosta.

Det kan antingen vara torrhosta eller upphostningar med slem som ibland innehåller blod. Om du har blodiga upphostningar bör du alltid kontakta en läkare. Hosta som ändrar karaktär på något sätt bör också leda till ett läkarbesök.

Andfåddhet

Andfåddhet i vila eller vid lätt ansträngning kan vara ett symtom på lungcancer. Andfåddheten beror då på förträngningar i luftvägarna som gör det svårare att andas.

Smärta i bröstkorgen

Smärta i bröstkorgen kan vara ett tecken på lungcancer.

Pipande eller väsande andning

Pipande eller väsande andning kan uppträda om sjukdomen leder till förträngning i luftvägarna.

Lunginflammation

Lunginflammation med feber, frysningar och svettningar är ibland symtom vid lungcancer. Orsaken brukar vara att tumören har vuxit in i ett luftrör så att det täppts igen och blivit inflammerat.

Avmagring och aptitlöshet

Avmagring, aptitlöshet och trötthet är symtom som brukar komma sent i sjukdomen.

Metastaser

För en del kommer de första symtomen på lungcancer från metastaser, dottertumörer. Då kan symtomen vara svullna lymfkörtlar på halsen eller ovanför nyckelbenet. 

Sväljsvårigheter, heshet och andnöd kan också orsakas av metastaser.

Spridning kan även ske till andra delar av kroppen och ger då symtom beroende på ställe.

Olika former av lungcancer

Det finns olika typer av lungcancer. Indelningen bygger på cancercellernas utseende och ursprung. De två stora huvudgrupperna är småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer.

Till den icke-småcelliga varianten räknas adenocarcinom och skivepitelcancer.

Hur upptäcker man lungcancer?

När läkaren misstänker lungcancer får du gå igenom många olika undersökningar. Det första som görs är att röntga lungorna. I de flesta fall kan sjukdomen upptäckas på röntgenbilden.

Patient på brits som undersöks med datortomografi.
Vid lungcancer görs ofta en kompletterande undersökning med datortomografi, som kan ge ytterligare information om hur stor tumören är. Foto: Olle Nordell

Datortomografi kan ge ännu mer information om tumörens storlek och med en PET-undersökning går det att se om det finns aktiva cancerceller i tumören. Det har betydelse för vilken behandling som ska sättas in.

Vid bronkoskopi förs en böjlig rörkikare ner i lungan, via svalget. Då kan läkaren se hur det ser ut i lungan och även ta prover från misstänkta förändringar.

Olika undersökningar vid misstänkt lungcancer:

Läs om lungcancer i lugn och ro

Få vår broschyr om lungcancer som praktisk pdf och läs när du har tid.

Genom att skicka din e-postadress samtycker du till att vi behandlar din e-postadress för att skicka information löpande. Läs mer i vår integritetspolicy

Läs om lungcancer i lugn och ro

Få vår broschyr om lungcancer som praktisk pdf och läs när du har tid.

Genom att skicka din e-postadress samtycker du till att vi behandlar din e-postadress för att skicka information löpande. Läs mer i vår integritetspolicy

Genom att skicka din e-postadress samtycker du till att vi behandlar din e-postadress för att skicka information löpande. Läs mer i vår integritetspolicy

Tumörstadier vid lungcancer

Lungcancer delas in i fyra olika stadier:

Stadium 1 är en begränsad tumör som inte spridit sig utanför lungan eller luftrören.

Vid stadium 2 och 3 är även närliggande lymfkörtlar angripna.

Stadium 4 betyder att cancern är spridd med metastaser i andra organ.

Det är framför allt stadium 1 och 2 som kan opereras och/eller strålbehandlas i botande syfte. Skillnaderna mellan de olika stadierna är dock inte så skarpa som det kan låta.

Det finns alltid gränsfall och vissa fall kan förbehandling med läkemedel göra att lungcancer blir möjlig att operera eller strålbehandla bort.

Läs mer om olika tumörstadier

Hur behandlas lungcancer?

Operation är den metod som botar flest patienter med lungcancer. Även strålbehandling kan användas i botande syfte. Ensamt eller tillsammans med läkemedel.

Vanligtvis kombinerar man strålbehandlingen med cytostatika. Men även behandling med immunterapi eller så kallad målinriktad behandling kan bli aktuellt.

Strålbehandling har speciellt betydelse vid tillfällen då det är olämpligt att operera och ges då med höga doser. Till exempel vid dåligt allmäntillstånd.

I vissa fall kan strålbehandling också ges efter operation då det är osäkert om kirurgin varit tillräcklig. Strålbehandling ges också i många fall för att lindra symtom vid lungcancer.

Cancer behandlas i huvudsak på fyra olika sätt. Med operation, läkemedel, strålning och immunterapi. I den här filmen går vi igenom de olika metoderna.

Läkemedel som cytostatika, immunterapi och målinriktad behandling används i dag framför allt med för att minska tumörbördan. Syftet är då att lindra symtom och hindra försämring i sjukdomen.

I vissa fall har det visat sig att en kombinationsbehandling av olika läkemedel kan ge mycket lång överlevnad och möjligen bota en lungcancersjukdom även om den är avancerad.

I dag finns ett flertal nya möjligheter till medicinsk behandling med hämmare av speciella signalvägar i tumörcellerna och immunterapi som stärker kroppens förmåga att angripa tumörcellerna.

Dessa behandlingar används framför allt vid spridd sjukdom, men även vid lokalt avancerad lungcancer.

Mer om de olika behandlingsmetoderna:

Hur vanligt är lungcancer?

Varje år får cirka 4 500 personer diagnosen lungcancer. De flesta patienterna är mellan 60 och 80 år. Färre än fem procent är under 50 år vid diagnos.

Läs mer om statistik för lungcancer

Hur ser prognosen ut?

Prognosen vid lungcancer har under senare år blivit allt bättre. I dag ser vi många långtidsöverlevare. Vi börjar se att det finns möjlighet till bot av även en avancerad lungcancer.

Men prognosen varierar mellan olika individer. Chansen att överleva beror på många faktorer. De viktigaste är tumörens storlek och eventuella spridning, tumörtyp, biologiska egenskaper, patientens allmäntillstånd och ålder.

Prognosen är fortfarande något sämre än för många andra cancersjukdomar. En förklaring till den förhöjda dödligheten vid lungcancer är att många har långt gången sjukdom vid diagnos.

Även andra rökrelaterade kroniska sjukdomar, till exempel KOL eller hjärtkärlsjukdom, försvårar behandlingen. 

Relativ överlevnad över tid

Lungcancer relativ 5- respektive 10-årsöverlevnad 1980-2020 i procent. Ålderstandardisering enligt Cancer Survival Standard.

Relativ 5-årsöverlevnad kvinnorRelativ 5-årsöverlevnad mänRelativ 10-årsöverlevnad kvinnorRelativ 10-årsöverlevnad män100%
Källa: Socialstyrelsen

Grafen visar hur många procent som beräknas leva fem respektive tio år efter att ha fått sin cancerdiagnos.

Läs mer om överlevnad och annan statistik för lungcancer

Orsaker till lungcancer

Enligt beräkningar som har gjorts går 6 av 10 lungcancerfall att förebygga.

Den vanligaste orsaken till lungcancer är rökning. Rökning ökar risken för alla de olika formerna av lungcancer. Men det är särskilt tydligt för skivepitelcancer och småcellig lungcancer.

Rökning under behandlingen riskerar att försämra effekten av behandlingen samt ge mer biverkningar.

Passiv rökning är också en riskfaktor. Det vill säga när man inte röker själv utan utsätts för cigarettrök av andra.

Även asbest, ämnen i arbetsmiljön och joniserande strålning (till exempel radon i bostadshus) kan öka risken för lungcancer. Det gäller även bilavgaser och industriutsläpp. Särskilt om de kombineras med rökning. 

Det är till väl känt att kombinationen av asbest och rökning eller radon och rökning ger en mycket större riskökning än asbest, radon och rökning var för sig.

Kvinnornas andel bland lungcancerpatienterna ökar stadigt i takt med att de efter många års tobaksbruk kommer upp i övre medelåldern. Fler kvinnor än män insjuknar nu i sjukdomen.

Rehabilitering vid lungcancer

Redan när du fått besked om att du har lungcancer bör sjukvården sätta igång planeringen av din rehabilitering, så att du efter genomgången behandling kan leva ett så bra liv som möjligt, både kroppsligt och själsligt.

Andnöd är något som framför allt drabbar patienter med lungcancer eller metastaser i lungorna. Eftersom andnöd är starkt ångestframkallande ska den diagnostiseras och behandlas skyndsamt.

Du bör få träffa både en fysioterapeut och en arbetsterapeut för att få råd och instruktioner om andningsteknik, hjälpmedel med mera.

Din kontaktsjuksköterska har ansvar för att planera och samordna din rehabilitering.

Läs mer om cancerrehabilitering

Efterkontroll vid lungcancer

Om du har fått en botande behandling mot lungcancer ska du följas upp för att tidigt hitta återfall och för att få den rehabilitering som du behöver.

Hur ofta du kontrolleras varierar beroende på vilken typ av lungcancer du hade, vilket stadium den var i och vilken behandling du har fått.

Även ditt allmänna tillstånd, andra sjukdomar som du kanske har och ditt behov av rehabilitering kan påverka hur ofta du ska följas upp.

De två till tre första åren brukar kontrollerna vara lite tätare med skiktröntgen och läkarbesök var fjärde till var sjätte månad. En del personer kan avsluta sina kontroller efter tre år medan andra följs upp i fem år.

Om du får nya symtom från luftvägarna som hosta eller andnöd ska du söka vård.

Du bör också söka vård om du utan anledning går ner i vikt, hostar blod, svettas nattetid, vid lunginflammation, längre tids heshet utan förklaring eller smärtor i bröstet eller skuldrorna.

Standardiserade vårdförlopp

Inom svensk sjukvård finns så kallade standardiserade vårdförlopp (SVF) för en rad olika cancerdiagnoser. Lungcancer är en av dem. SVF är en plan för vilka undersökningar som ska göras och hur snabbt det ska gå från misstanke om cancer till start av första behandling.

Syftet med SVF är att minska onödig väntan och ovisshet för den som är drabbad.

Läs om standardiserade vårdförlopp för lungcancer

Vanliga frågor & svar

Vi har samlat vanliga frågor och svar om lungcancer. Till exempel hur många som drabbas, vilka symtomen är hur forskningsläget ser ut.

Vanliga frågor & svar om lungcancer

Vart kan jag vända mig?

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.

Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.

Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen

Lungcancerföreningen

Lungcancerföreningen är en ideell patientorganisation som är till för patienter och närstående. Kontaktpersonsverksamhet finns.

Efter cancerbeskedet

Att få ett cancerbesked kan vara svårt. Det är vanligt att reagera med oro, nedstämdhet och känslor av overklighet. För många kan det vara skönt att dela sina tankar med andra eller få veta hur andra har hanterat känslorna.

Läs mer om känslomässigt stöd

Praktiska råd efter cancerbeskedet

Efter cancerbeskedet finns det också praktiska saker som måste tas om hand. Det kan handla om allt från sjukskrivning och ekonomi till hjälpmedel och rättigheter.

Få praktiska råd efter cancerbeskedet

Kontaktsjuksköterska

Efter ett cancerbesked har du rätt till en kontaktsjuksköterska. Kontaktsjuksköterskan är med och samordnar vården, hjälper dig att veta vad som händer och fungerar som en central kontaktperson för dig som är sjuk och för närstående.

Vad gör en kontaktsjuksköterska?

Stöd till närstående

För de som är närstående till någon som är sjuk kan det vara skönt att lära sig mer om sjukdomen och få tips och råd på hur man kan stötta.

För dig som är närstående till någon med cancer

Källor:

Kunskapsbanken, RCC

Kunskapsbanken är ett kunskapsstöd för cancervården med alla nationella vårdprogram, standardiserade vårdförlopp (SVF) och Nationella regimbiblioteket från Regionala cancercentrum.

Kunskapsbanken, Regionala cancercentrum

Cancerfondens expertråd

Cancerfondens expertråd består av docenter, professorer, överläkare, diagnosansvariga och specialister inom onkologi, hematologi, kirurgi, gynekologi, urologi och  dermatoskopi som faktagranskar våra texter.

Cancerfondens expertråd

Internetmedicin.se

Internetmedicin är en kunskapsdatabas för läkare med översikter för diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd. 

Internetmedicin.se

Till forskarna som söker svar

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Hur fungerar lungorna?

Lungornas viktigaste uppgift är att förse blodet med syre och att avlägsna koldioxid.

Lungorna är uppbyggda av elastisk bindväv, så att de kan utvidgas som en ballong när vi andas in och dras samman när vi andas ut.

Lungvävnaden är ömtålig och far illa av smutsig, kall och torr luft. Därför fungerar näsan, luftstrupen och luftrören som en luftkonditioneringsanläggning som renar, värmer upp och fuktar luften.

Utrymmet mellan lungorna kallas mediastinum. Där finns lymfkörtlar, viktiga blodkärl (bland annat stora kroppspulsådern), hjärtat, matstrupen och luftstrupen.

Luftstrupen delar sig i två luftrör, bronker, ett till vardera lungan. Inne i lungorna förgrenas luftrören i allt mindre gångar. De allra minsta slutar i små blåsor, alveoler.

Varje lunga har miljontals små alveoler. Runt varje alveol finns många kapillärer, som är den minsta typen av blodkärl. Både alveolerna och kapillärerna har mycket tunna väggar så att exempelvis syre och koldioxid kan passera.

När blodet rinner genom kapillärerna tar de röda blodkropparna upp syre från inandningsluften i alveolerna. Blodet transporterar sedan runt syret till kroppens alla celler. Samtidigt lämnar det ifrån sig koldioxid som försvinner med luften vi andas ut.